Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uddamålssegern räckte inte till – HJK utslaget ur Champions League-kvalet: "Helt bra insats"

Från 2019
Uppdaterad 31.07.2019 21:17.
Milan Pavkov har bollen och Kaan Kairinen försöker ta den.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

HJK är utslaget ur Champions League-kvalet. En 2–1-seger i dagens returmöte på hemmaplan mot Röda Stjärnan räckte inte, Belgradlaget avancerar vidare med 3–2 totalt. HJK får i sin tur ställa sig in på Europa League-kval.

Efter förra veckans 2–0-förlust i det första delmötet mot Crvena Zvezda hade HJK tuffa förutsättningar inför returmötet i Helsingfors.

Och "Klubi" var aldrig riktigt nära att hota Röda Stjärnans totalledning på allvar. De serbiska gästerna, som spelade Champions League-gruppspel förra säsongen, behövde inte stå för mer än en rutininsats på onsdagen för att gå vidare till Champions League-kvalets nästa omgång med 3–2 totalt.

Röda Stjärnan tillät inte HJK att uträtta några stordåd i den första halvleken. HJK fick stundtals hålla i bollen mot ett rätt så passivt bortalag, utan att lyckas skapa annat än halvchanser.

Gästerna från Belgrad hade också sina stunder i matchens första halva, men HJK-målvakten Maksim Rudakovs nolla var aldrig hotad.

– Vi lyckades hålla i bollen, men vårt djupledsspel var dåligt, sade HJK:s assisterande tränare Mika Väyrynen till Veikkaus TV inför den andra halvleken.

Jovancic avgjorde

Helsingforslaget fick en drömstart på den andra halvleken. Välfyllda Tölö fotbollsstadion fick jubla mindre än en minut efter att domaren visslat i gång den andra halvleken, när Sebastian Dahlström lugnt och kyligt sköt in ettan för hemmalaget.

Bara minuter senare fick ett pånyttfött HJK ett jätteläge, men Evans Mensah bommade ett halvöppet mål.

HJK firar ett mål.
Bildtext Dahlströms mål gav hopp.
Bild: Lehtikuva

Efter drygt 55 spelade minuter kom HJK:s kalldusch. Crvena Zvezdas Marko Marin stod för en läcker passning och Dusan Jovancics avslut styrdes via Daniel O'Shaugnessy över Rudakov i HJK-målet.

– Synd att vårt momentum försvann rätt så snabbt på grund av deras mål, sade Sebastian Dahlström.

Målet grusade HJK:s drömmar om avancemang. "Klubi" fick inte riktigt till det i den resterande delen av den andra halvleken.

Två minuter in på stopptid tröstmålade ännu Riku Riski.

– En helt bra insats av oss sett till båda matcherna, tyckte HJK-lotsen Toni Koskela efteråt.

– De var farliga direkt vi gav dem ytor. I dag drog de sig lite djupare, vilket gjorde det svårare för oss att hitta luckor.

HJK får i stället fortsätta sitt Europaäventyr i den tredje kvalomgången till Europa League. Där möter man antingen polska mästarna Piast Gliwice eller de lettiska mästarna FC Riga.

Resultat:

HJK – Röda Stjärnan 2–1 (0–0)

46' 1–0 Sebastian Dahlström
56' 1–1 Dusan Jovancic
90+2' 2–1 Riku Riski

Röda Stjärnan vidare med 3–2 totalt.

Diskussion om artikeln