Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s centralbank sänkte styrräntan för första gången sedan 2008

Från 2019
Uppdaterad 31.07.2019 23:57.
USA:s centralbanks huvudbyggnad i Washington.
Bildtext USA:s centralbank Federal Reserves byggnad i Washington.
Bild: EPA

USA:s centralbank Fed har sänkt styrräntan för första gången sedan 2008. Styrräntan har nu sänkts till 2-2,25 procent från 2,25-2,50 procent.

Med sänkningen vill man skydda USA:s ekonomi från att påverkas av den svagare globala ekonomin.

En bidragande orsak till att den globala ekonomin är mer osäker i dag är bland annat de affärspolitiska spänningarna mellan USA och Kina och avtagandet av inflationen i USA.

President Donald Trump twittrade om beslutet och uttryckte sin besvikelse på centralbankschefen Jerome Powell.

Nyhetsbyrån Reuters skrev tidigare att president Donald Trump antagligen är besviken över beslutet eftersom Fed inte sänkte styrräntan lika mycket som han krävde att de skulle göra.

Trump har upprepade gånger kritiserat centralbanken och Jerome Powell för att inte ta till tillräckliga åtgärder som skulle hjälpa hans administrations insatser att öka den ekonomiska tillväxten.

Genom att sänka på styrräntan bidrar man till sänkningen av marknadsräntorna, vilket i sin tur ökar på konsumtionen.

Politik påverkade inte beslutet

Vanligtvis har inte politiker tagit ställning till centralbankens räntebeslut, utan man har velat skydda bankens självständighet.

Jerome Powell betonade under presskonferensen som hölls på onsdag kväll finsk tid att politik inte påverkade bankens beslut, enligt nyhetsbyrån STT.

- Vi tar aldrig i beaktande politiska faktorer. Det finns inte plats för sådant i våra diskussioner. Vi fattar inte beslut om finanspolitik för att bevisa vår självständighet, utan för att komma närmare våra mål. Så gör vi alltid, sa Powell.

Fed meddelade även att de stegvis börjar minska på sin enorma obligationsportfolio redan i augusti, vilket är två månader tidigare än planerat.

Målet med det är att undvika att sätta hårdare press på räntorna på långsiktiga lån, skriver APT.

Centralbankens beslut var inte enhälligt. Två röstade emot det, medan åtta röstade för sänkningen.

Jerome Powell meddelade i en presskonferens att Fed inte tänker sänka styrräntan flera gånger efter varandra på kommande möten.

Artikeln uppdaterad klockan 23:03 den 31 juli med Jerome Powells kommentarer från presskonferensen. Artikeln uppdaterad klockan 23:57 den 31 juli med Trumps tweet.

Källa: NBC, Reuters, APT, STT

Diskussion om artikeln