Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tonen hårdare i demokraternas andra tv-debatt – pressad Joe Biden i fokus

Från 2019
Biden & Harris med uppsträckt hand, i CNN:s valdebatt.
Bildtext Duellen mellan Kamala Harris och Joe Biden fick en fortsättning på onsdag kväll i Detroit.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hur skulle gallupledaren Joe Biden göra ifrån sig efter den bleka insatsen i den föregående tv-debatten en månad tidigare?

Den frågan ställdes av många inför demokraternas tv-debatt i Detroit på onsdag kväll.

I den första tv-debatten i juni gick framför allt Kaliforniensenatorn Kamala Harris hårt åt en närmast överrumplad Biden, på grund av den tidigare vicepresidentens motstånd mot så kallad bussning av afroamerikanska skolbarn till “vita” skolor.

På tisdag kväll verkade 76-årige Biden bättre förberedd och gav ett mer stridbart intryck, men hade en tuff uppgift då han återigen fick försvara sig mot kritik från både Harris och andra medkandidater i en debatt med hög intensitet och färre artigheter än kvällen innan.

Hälsovård och sjukförsäkring vattendelare inom demokraterna

Sjukförsäkring och hälsovård var det inledande temat, precis som kvällen innan.

– Din hälsovårdsplan skulle fortfarande lämna 10 miljoner människor utan tillgång till hälsovård och det är oacceptabelt, sade Harris i en ny offensiv riktad mot Biden.

Biden försvarade sig med att anklaga Harris hälsovårdsplan för att vara oförsvarligt dyr och orealistisk, vilket skulle leda till skatteökningar för medelklassen.

Hälsovården och sjukförsäkringarna är en hjärtefråga för många demokratiska väljare, som anser att systemet främst gynnar de rika, lämnar många amerikaner vind för våg och styrs av vinsthungriga försäkringsjättar.

Nyckelfrågan som delar kandidaterna gäller hur systemet borde reformeras.

Vissa kandidater, såsom New Jersey-senatorn Cory Booker, Texasdemokraten Julian Castro och New York-borgmästaren Bill de Blasio förespråkar varianter av en allmän, offentligt finansierad hälsovård för alla, vilket på många sätt skulle påminna om den nordiska hälsovårdsmodellen.

Biden och Harris talar, trots sina meningsskiljaktigheter, för mer pragmatiska förändringar där de 150 miljoner amerikaner som redan har privat försäkring kan få behålla den under vissa förutsättningar. Samtidigt ska oförsäkrade och underförsäkrade amerikaner ges bättre tillgång till vård.

Booker var på energiskt humör, och gjorde mer än ett försök under kvällen att framstå som en enande kraft bland kandidaterna.

– Vi bör ha en och samma målsättning: Att alla amerikaner har tillgång till hälsovård. Men jag ogillar starkt att den här diskussionen används till att slå en kil mellan oss demokrater. Att vi grälar sinsemellan spelar bara Donald Trump i händerna, sade Booker och belönades med kvällens ljudligaste applåder från anhängare i Detroitpubliken.

Alla 10 kandidater på rad på scenen i Detroit, handen på hjärtat under nationalsången.
Bildtext Debattörena står upp när den amerikanska nationalsången spelades inför debatten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Migrationen – en fråga om lag och moral

Frågan om migration dök som väntat också upp denna gång.

Joe Biden har fört fram tiden som Barack Obamas vicepresident som ett av trumfkorten i sin kampanj. Migrationsdiskussionen visade att den erfarenheten också kan vändas emot honom, när han fick frågan om hur han förhåller sig till det faktum att miljontals migranter skickades tillbaka till sina hemländer under Obamas presidentperiod.

Biden gjorde ett försök att förklara Obamas presidentperiod till det bästa, men kom bara halvvägs:

– Kommer man över gränsen utan tillstånd och utan att söka asyl, så är det frågan om ett brott.

Frågan om huruvida det ska betraktas som ett brott att överskrida gränsen illegalt eller inte delar också kandidaterna.

Vissa menar att det handlar om ett brott som ska ge straffrättsliga påföljder, andra menar att det snarare ska liknas vid civil olydnad och inte blir föremål för straffrättsliga påföljder.

En sak är kandidaterna ändå eniga om – den gemensamma fienden också i denna fråga är president Donald Trump. Hans migrationspolitik där föräldrar och barn separeras från varandra vid gränsen beskrevs som inhuman av alla kandidater.

Också Harris på defensiven – tonen hårdnar när fältet tunnas ut

Kamala Harris, som varit på offensiven, fick också uppleva hur det är att ta emot bitande kritik då hennes beslut som delstatsåklagare i Kalifornien kritiserades av kongressledamoten och kandidaten Tulsi Gabbard.

Överlag var tonen vassare och nyporna hårdare i onsdagens debatt jämfört med kvällen innan.

Mest utrymme fick Joe Biden, som gavs chanser att svara på kritiken från höger och vänster. Biden klarade sig med äran i behåll, men utan att glänsa.

Harris imponerade inte lika mycket som i den förra debatten, medan Cory Booker lyckades stjäla rampljuset vid ett antal tillfällen.

Under de kommande veckorna väntas kandidatfältet bli mindre. Kraven på gallupstöd ökar för att garantera plats i den följande tv-debattrundan som äger rum i september.

Diskussion om artikeln