Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kostar två stadsroddbåtar från ett privat företag 10 000 euro, undrar Grankullabor - "En roddbåt kostar för oss knappa 2 000 euro"

Från 2019
två stadsroddbåtar ute på sjön i Gallträsk. två personer sitter i en båt och en person står i en annan.
Bildtext Stadsroddbåtarna i Gallträsk.
Bild: Elis Henell

Staddsroddbåtarna har varit väldigt populära i Helsingfors och Esbo den här sommaren och för ett par veckor sedan fick även Grankulla två roddbåtar till Gallträsk.

Roddbåtarna i Grankulla är finansierade som en del av en så kallad med medborgarbudget. Försöket med medborgarbudgeten är en del av stadens delaktighetsprogram.

Tanken är att invånare får rösta om hur budgeten ska användas.

I år röstade närmare 40 procent för att staden skulle lägga pengarna på att skaffa stadsroddbåtar.

Nu ligger två roddbåtar vid Gallträsks strand, men invånarna har på Facebookgruppen Puskaradio Grani ifrågasatt hur de två båtarna täcker budgeten på 10 000 euro och varför staden har valt att använda sig av ett utomstående privat företags båtar.

Enligt Grankullas kultur- och fritidschef Anders Lindholm-Ahlefelt har roddbåtarna inte täckt hela den planerade budgeten.

- Nej nej, summan på 10 000 var helt enkelt en budgetteknisk allokering. En roddbåt kostar för oss knappa 2 000 euro med allt det omfattar, säger han.

Ett utomstående företag hyr ut båtarna

Grankulla har, liksom Helsingfors och Esbo, hyrt roddbåtarna från företaget Skipperi. Men varför väljer man att hyra en service från ett utomstående bolag, i stället för att själv producera tjänsten lokalt?

- Det är helt enkelt en synergieffekt från vår synvinkel. Många av våra föreningar opererar glatt över kommungränsen utan att det har någon skillnad och våra kunder rör sig glatt till Esbo och Helsingfors, säger Lindholm-Ahlefelt.

Stadsroddbåtarna kostar 25 euro per säsong. Sedan är det bara att hyra en båt från Helsingfors, Esbo eller Grankulla.

En person ror i en roddbåt.
Bildtext Stadsroddbåtarna har varit populära.
Bild: Elis Henell

Problem med att hitta båtarna

Att inleda ett samarbete med ett nytt företag är ändå inte problemfritt.

I början uppstod det problem med att överhuvudtaget hitta de två roddbåtarna i appen där alla stadsroddbåtarna syns. Sedan uppstod det problem med att hyra dem.

- Det går inte alltid som på Strömsö när man börjar med något nytt, men vi övar det här året och så vet vi bättre sen, säger Lindholm-Ahlefelt.

I nuläget borde ändå allt fungera felfritt.

Så vad händer med resten av pengarna? Två roddbåtar för 2 000 euro täcker inte ens hälften av den planerade budgeten.

- Det är egentligen stadskansliets medel så de används till något allmännyttigt i regel. Det är inte öronmärkta pengar, men vi köper nog inte fler båtar med de här pengarna, säger Lindholm-Ahlefelt.

Diskussion om artikeln