Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 50 döda då rebeller angrep en militärparad i Jemen

Från 2019
Rebeller och jihadister angrep regeringsstyrkor i Aden i två olika attacker som krävde över 40 dödsoffer
Bildtext Rebeller och jihadister angrep regeringsstyrkor i Aden i två olika attacker som krävde över 40 dödsoffer
Bild: EPA-EFE/NAJEEB ALMAHBOOBI

Ett femtiotal poliser och soldater har dödats i hamnstaden Aden i Jemen då jihadister först angrep en polisstation och rebeller kort därefter en militärparad utanför staden.

Attackerna krävde minst 51 dödsoffer enligt sjukhuskällor, som uppger att den första attacken utfördes av jihadister medan den ännu blodigare attacken mot polis- och militärparaden, utfördes av rebeller.

Lokala myndigheter och ögonvittnen tror att den första attacken utfördes av en självmordsbombare som utlöste en bilbomb vid en polisstation. Minst tre poliser dödades medan ett 20-tal personer skadades, inklusive civila.

- Tiotals skadade togs in på det kirurgiska sjukhuset i Aden, uppger Läkare utan gränser.

Attack mot militärbas

Den andra attacken mot en militärbas inträffade omkring 20 kilometer väster om Aden mitt under en militärparad.

Rebellerna säger sig ha angripit basen både med en ballistiskt missil och en beväpnad drönare men tills vidare finns inga närmare oberoende uppgifter om attackerna.

Den livsviktiga hamnstaden Aden kontrolleras av regeringsstyrkor som stöds av en internationell militärkoalition som leds av Saudiarabien och andra sunnimuslimska länder vid Persiska viken.

karta över Jemen
Bild: Yle/Grafik

Koalitionen har gett militärutbildning åt lokala milismän som ofta angrips av houthirebeller samt jihadister som antingen tillhör terroristnätverket Al Qaida eller terrorgruppen IS.

Bägge terroristgrupper har blivit allt aktivare i Aden i och med att de har förlorat en del av sina starkaste fästen i Jemen.

Regeringen som alltså stöds av Saudiarabien, har sitt högkvarter i Aden sedan år 2015 då rebellerna drev bort regeringen från huvudstaden Sanaa.

Allt våldsammare igen

Staden skakades av blodiga sammandrabbningar i fjol, då lokala separatister tog över en stor del av staden på regeringsstyrkornas bekostnad.

Sedan dess har läget lugnat sig något och det har under de senaste månaderna rått en bräcklig vapenvila mellan rebeller och regeringsstyrkor i Aden.

FN-ledda fredssamtal har ändå inte lett någonvart och houthirebeller har blivit allt mer aktiva igen medan olika radikala terroristgrupper för sin egen separata kamp mot regeringsstyrkor som också stöds av USA.

Kriget i Jemen har enligt FN lett till den värsta humanitära krisen i världen och över 80 procent av den utarmade befolkningen - 24 miljoner jemeniter - är beroende av omvärldens humanitära bistånd.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln