Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Torkan kan leda till dålig spannmålsskörd i Österbotten – på en del håll till och med sämre än ifjol

Från 2019
odling
Bildtext Det finns stora lokala variationer mellan spannmålsodlingarna i Österbotten. På vissa ställen har man fått åskskurar som gör läget lättare. Arkivbild.
Bild: Nathalie Lindvall

Efter en god start under försommaren börjar nu torkan sätta sina spår på åkrarna i Österbotten.

Enligt Bengt Eklund, ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott, finns det lokala variationer men på en del ställen ser det ut att kunna bli ännu större skador än bottenåret ifjol. Även grönsaksodlingen har påverkats.

Förra året var spannmålsskörden i Finland den minsta på 26 år, främst på grund av torkan enligt naturresursinstitutet Luke. År 2017 drabbades skörden däremot av ovanligt mycket regn. Även i år ser ut att bli ett ovanligt år, med lite regn.

– Det verkar vara svårt att få ett normalt år nu för tiden, säger Bengt Eklund, ordförande för spannmålsutskottet vid Österbottens svenska producentförbund (ÖSP).

I år verkar torkan igen drabba åkrarna, åtminstone i Sydösterbotten där Eklund själv är verksam som jordbrukare.

– Här i södra delen är vi nog hårt drabbade av torkan just nu. När man tittar över fälten känns det som att det på många ställen är större skador i år än i fjol. Då fick vi åtminstone ordentligt med regn på midsommaren, säger Eklund.

Lokala variationer

Eklund påpekar ändå att det finns undantag där lokala åskskurar gått fram, där situationen kan vara bättre.

Eklund kollade också läget norröver i Österbotten, där situationen är liknande med stora lokala variationer.

– De har fått åskskurar på vissa ställen och på vissa ställen är det riktigt torrt. Det är stora variationer.

Det är framför allt havren som påverkats och som inte fått regn på vissa områden, säger Eklund. Medan det ser bättre ut för rågen.

Havre på en åker.
Bildtext Det är främst havren som påverkats av torkan.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

Regnstatistiken visar också på att det regnat ovanligt lite i Österbotten, men att lokala variationer finns. Till exempel har det i Kaskö regnat drygt 30 millimeter och i Vasa drygt 90 millimeter – det vanliga för perioden ligger kring 125 millimeter

I trakterna kring Vasa säger mjölkbonden Bjarne Mara, som sitter med i ÖSP:s utskott för ekologisk odling, att det gått helt bra för spannmålet och att det där finns det tillräckligt med vatten ännu. Däremot ser det sämre ut för betarna och vallarna, som skulle behöva vatten genast.

Bra med vatten i början av säsongen ledde till ytligt rotsystem

Luke rapporterade tidigare att skördeförväntningarna är ganska goda i hela landet och att det skulle bli ett medelmåttigt år för spannmål. Men den skördestatistiken är från 15 juli och torkan har fortsatt efter det.

Enligt Luke kan vädret, skadeinsekter och växtsjukdomar ännu påverka skörden, något som Eklund håller med om.

– Inte vet man någonting innnan man har skördat, säger Eklund.

Försommarvädret gynnade åkergrödornas tillväxt enligt Luke, men Eklund säger att det också orsakade problem nu när torkan slog till.

– I år fick vi bra med vatten på början av säsongen, då blev rotsystemet ytligt och är det mycket mer känsligt för torka. Ifjol var det torrt hela säsongen, vilket betydde att så länge det fanns fukt längre neråt fördjupade sig rotsystemet till där det fanns fukt och så klarade det sig längre.

Vad önskas i väderväg nu?

– Det finns ingenting som kan reparera skadan längre i år. Det är endast några sena sorter som skulle må bättre av lite vatten. Det är klart att vatten friskar upp naturen, men sådant som redan har torkat och ljusnat och inte har grön färg tar inte upp vatten längre. Inte växer det längre, säger Eklund.

Det finns ingenting som kan reparera skadan längre i år

― Bengt Eklund

Skadeinsekterna har varit tuffa mot grönsakerna

Christer Finne är grönsaksodlare i Solf i Korsholm. Även för honom började säsongen bra, men har nu börjat märka av torkan.

– Efter midsommar har det varit torrt. Vi har bevattnat till en del men nu har också bevattningsvattnet börja sina, så nu är vi faktiskt i ett besvärligt läge. Och torrt ser det ut att bli fortsättningsvis, säger Finne.

Jordbrukaren Christer Finne står på ett fält framför en bevattningsanläggning.
Bildtext Christer Finne fick lov att täcka in sina grödor under natten mellan torsdag och fredag.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Den här veckan har också kölden orsakat problem och Finne var tvungen att under natten mellan onsdag och torsdag täcka in sina frostkänsliga växter, eftersom temperaturen låg kring noll grader.

Ett ännu större problem för Finne än vädret i år har varit skadeinsekterna, som kom redan på våren.

– Insekterna verkar bli ett större problem från år till år. Redan i slutet av maj kom kålmalslarverna och började angripa plantorna.

Löken har lidit av torkan – morotsskörden kan ännu bli ganska bra

Gällande skördeutsikterna säger Finne att de bland annat inte kunnat skörda någon blomkål än på grund av kålmalen och löken har lidit mycket av torkan.

– Det är en växt som behöver mycket vatten. Det blir bara halvskörd på lökar för min del om det inte kommer regn inom en vecka, tror Finne.

Insektskadade kålblad på ett fält i Solf.
Bildtext Så här ser kålmalsangripen kål ut.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Det ser däremot bättre ut för grönsaker som skördas sent.

– Som palsternackor och morötter. Blir det normalt i augusti och september så tror jag skörden för deras del blir ganska bra.

Det är ännu två till tre veckor innan skörden inleds och följande skördestatistik från Luke kommer att publiceras sista augusti.

– Lukes rapport förutspådde väldigt höga skördenivåer, men det kan nog hända att de får revidera den rapporten ännu. Inte bara på grund av torkan utan även med tanke på nattfrost, säger Finne.

Diskussion om artikeln