Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Björkar och andra träd fröar inte för att de håller på att dö av torkan - de har haft sötebrödsdagar både i år och i fjol

Från 2019
Uppdaterad 01.08.2019 15:36.
Bildcollage på asp- och björkfrön.
Bildtext Att aspen och björken fröar beror på att de hade en rikligt blomning i fjol.
Bild: Yle/Jussi-Pekka Panttila, Julie Ebbe

Har du reagerat på att björken släpper ifrån sig rikligt med frön, och på att aspen gjorde samma sak i våras? Trädens blomning gick bra i fjol vilket har lett till att de fröar rikligt i år. Men långvarig torka tär ändå på träden.

Ett lettiskt par satt i Tölöviksparken intill Finlandiahuset i all sköns ro och njöt av tillvaron. Plötsligt knakade det till och en väldig gren från vitpilsträdet ovanför dem föll ner, paret undkom värre skador med nöd och näppe. Skurken i dramat heter eldticka.

- Vi har haft trädet under uppsikt redan länge och känner väl till dess historia, berättar Sami Kiema, arborist och trädspecialist på Stara, som sköter om stadens parker.

Träd i Tölöviksparken som brustit
Bildtext Denhär vitpilens gren brast medan några turister satt under den.
Bild: Mathias Gustavsson

Parkarbetarna har kapat trädets toppar tidigare för att just sådant här inte skall hända. Ibland räcker inte åtgärderna till och då blir också experterna lite överraskade, fortsätter Kiema.

Det är parasitsvampen eldticka som har angripit trädet ifråga och under årens lopp har strukturen i stammen försvagats. Till sist blev tyngden för stor och en jättelik gren brast och föll ner.

Torka kan indirekt inverka

Sommaren har varit extremt torr och förra sommaren var ännu varmare och torrare. Men för just det här trädet har torkan i sig inte varit orsak till kollapsen.

- Nej, det här trädets skick var välkänt för oss, men förstås, om träden råkar ut för långvarig torka i flera års tid hamnar de i kris och deras livkraft försvagas. Då kan de lättare angripas av skadedjur och parasiter av olika slag, berättar Kiema.

Rikligt med frön betyder inte att träden håller på att dö

I våras, då aspen spred ut sina frön och dränkte regionen i ett hav av bomullsliknande material, och nu, då björkarna verkar släppa ner sina gula frön med sällan skådad intensitet, har det ryktats om att det är trädens sätt att förbereda sig på en större katastrof. Enligt teorin känner trädet på sig att det är döende och försöker som en sista åtgärd sprida sitt DNA för att på så sätt trygga återväxten.

- Hehe, nej det där är nog falska rykten, skrattar Kiema. Det finns ingen forskning som skulle tyda på att träd reagerar så där. Tvärtom. Förra sommarens värme var mycket gynnsam för lövträden och blomningen gick jättebra. Därför blir det också mer frön. Däremot har björken faktiskt en liten beredskapsplan ifall det skulle krisa till sig.

Björken har små knoppar som växer mellan barken och stammen som inte i vanliga fall någonsin växer ut. Men om trädet märker att det är hotat och att trädets yta förminskas drastiskt, låter det knopparna växa ut för att på så sätt öka på trädets storlek för att kunna få mer näring, berättar Kiema.

Koivun keltaisia lehtiä oksassa
Bildtext Björken håller inte på att dö.
Bild: Yle/Houman Taleghani

Förändringen syns redan

Om somrarna fortsätter vara såhär varma och torra gynnas lövträden medan barrträden får det svårare.

- I synnerhet granen mår dåligt om det är för varmt. Vi ser redan en förskjutning i trädbeståndet. I Lappland börjar tallen klättra upp på fjällen. Om några decennier kommer fjällen att ha ett fullt trädbestånd. Det går så snabbt och händer så mycket på kort tid att ingen har kunnat förutspå det här. Det börjar bli bråttom om vi ska få en förändring till stånd, varnar Kiema.

Diskussion om artikeln