Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mården kan orsaka skador för tiotusentals euro - byggföretag i skärgården varnar stugägare

Från 2019
Uppdaterad 06.08.2019 07:01.
En mård på en trädgren.
Bildtext Mården är svår att få syn på och kan likna minken.
Bild: NRK / Ole Jakob Vorraa

Mårdens framfart i skärgården bara ökar, och skadorna kan bli omfattande. Leif Nordgren som jobbat inom byggbranschen i Dalsbruk i 30 år säger att fallen bara ökar år för år.

- Fem minuter efter att vi talade i går ringde någon om ett nytt fall. Det blir fler och fler stugor som vi åker ut till varje år. En annan byggfirma berättade att de redan sanerat sex fastigheter i år, säger Nordgren.

De har nyligen blivit färdiga med en stuga ute på en ö som fick ett helt nytt mellantak och isolering. Men olyckan för stugägaren slutade inte där.

- Vi bytte isolering och alltihopa, men de tyckte ändå att det fortfarande luktade så de flyttade ut i gäststugan. Då hörde de oljud från övervåningen och vi konstaterade precis att mården flyttat över dit, berättar Nordgren.

Ett öppnad mellantak med rörig isolering blottad.
Bildtext Här har mården farit fram.
Bild: Privat/Leif Nordgren

Oftast märker man av djuret genom oljud på taket eller lukten från mårdens avföring och urin. Dessutom hämtar mården med sig ägg och annan mat som ruttnar uppe på taket.

- De gör tunnlar i isoleringen och lever runt där uppe. Vi hittade ett 20-tal hela ägg när vi röjde, och på vissa ställen där isoleringen såg intakt ut hade de gjort tunnlar mellan isoleringsskivorna, säger Nordgren.

I det här fallet hade stugans ägare en försäkring som täckte de höga reparationskostnaderna. Extra dyrt blir det för många eftersom allt måste köras ut med båt, och materialet måste bäras upp för hand.

- I det här fallet måste hela taket rivas, det handlar om tiotusentals euro. Om man märker det i tid blir skadorna mindre, men de som har sommarstuga är ju borta största delen av året så det är inte alltid så enkelt, säger Nordgren.

Mården bryr sig inte om oljud

Flera av de som råkat ut för mården försökte hålla den borta med oljud som radio. Men mården verkar inte bry sig.

- Den uthärdar det mesta. Ett par lämnade igång ett tjuvlarm men mården hade inte flyttat ut i alla fall. Det är bekvämt och mjukt uppe i isoleringen, säger Leif Nordgren.

Mården, Martes Martes, väger 0,7-2 kilogram och är 60-90 centimeter lång. Hur många mårdar det finns i Finland vet man inte, men årligen fälls mellan 10 000-26 000 mårdar. Jakten sker i huvudsak som viltvård, men den jagas också för pälsens skull.

Mården är ett rovdjur vars specialitet är sorkar. Den äter också andra däggdjur, ända upp till harens storleksklass, samt fåglar, fågelägg, bär, svampar, insekter och as.

Avföring av mård mellan två bräder i mellantaket på ett hus.
Bildtext Avföring, ägg och annat som luktar hittades när man öppnade taket på stugan.
Bild: Privat/Leif Nordgren

- Jag har jagat i hela mitt liv och tycker inte att man talade om mården förr. För 15 år sedan råkade jag ut för det första fallet av mårdangrepp i hus och sedan har det sakta men säkert ökat. Speciellt märker man att den tagit sig allt längre ut i skärgården, säger Nordgren.

För att skydda sig ska man se efter så att det inte finns springor som leder in i mellantaket. Men även om man garderar sig med nät kan det misslyckas.

- Jag var med om ett ställe där mården systematiskt hade letat sig fram utmed nätet och hittat en punkt där nätet inte hade gått att få fast. Där kilade den in sig i skarven.

Diskussion om artikeln