Sommarvädret gör att bilister tar risker: "Folk kör fort och gör farliga omkörningar mellan hastighetsstolparna"
Kör du snabbare på sommaren bara för att däcken fäster bättre och vinden svalkar skönt i värmen? Även om väglaget är bättre blir trafiken mera oberäknelig då hastigheterna ökar och trafikanterna tar större risker.
På sommaren är vägtrafiken livligare än vanligt. Sommargäster vallfärdar till sina stugor och det ordnas evenemang som lockar besökare till Västnyland från när och fjärran.
Redan på våren när vägen blir torr och bar ökar hastigheterna märkbart. Folk kör fortare och överskrider hastighetsbegränsningarna mera än vintertid, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid polisinrättningen i Västra Nyland.
- Man kan säga att folk är mindre försiktiga, främst när det gäller hastigheten. Det ska vara möjligt att beräkna vad dina medtrafikanter gör, och om du kör fortare än begränsningen så blir det svårare för andra att göra det.
Solen skiner och det är ljust på sommaren vilket kan blända chauffören och försämra sikten.
I år skedde det 28 olyckor i vägtrafiken i de västnyländska kommunerna under maj och juni månad, medan motsvarande tal var 49 i fjol.
Trafiken mindre förutsägbar
Polisen får regelbundet uppgifter om att det körs för fort eller görs farliga omkörningar.
- På stamväg 51 är det automatisk hastighetsövervakning, vilket vi helt klart har märkt att har hjälpt till att lugna ner trafiken på den vägen.
- Sedan har vi också problemet mellan hastighetsstolparna, där det fortsättningsvis körs hårt och görs farliga omkörningar. Det ser våra patruller.
Sjöholm menar att omkörningarna är ett vanligt problem.
- En risk är det helt klart om man kör förbi när sikten är otillräcklig eller om man är tvungen att överskrida hastighetsbegränsningen för att komma förbi den andra bilen, säger Sjöholm.
Yle Västnyland kollade hur vanligt det är att bli omkörd på de mest trafikerade vägarna i Västnyland, stamväg 51 och riksväg 25. Se videon.

Video: Linus Westerlund.
"Kunde finnas kameror i stolparna"
Yle Västnyland frågade folk nere vid Ingå hamn om de brukar bli omkörda på stamväg 51.
Pernilla Nilsson säger att hon inte kör om andra bilar om hon inte är absolut tvungen till det.
- Speciellt på sommaren när många cyklar längs med 51:an och det kör många långtradare, traktorer och slamtömningsbilar... det känns ganska otryggt. Jag håller gärna hastigheten så som man ska när man har barn i bilen.
Nilsson tycker att det kunde finnas trafikkameror i alla de existerande stolparna och inte bara i en del.
Ann-Mari Sunabacka-Starck berättar om en farlig situation hon var med om på stamväg 51.
- Jag skulle svänga till vänster på 51:an. Långt före i korsningen, i det skedet som jag lade på blinken, så körde en stor bil om mig på höger sida i hög hastighet, utan att det fanns ett körfält där.
- Jag blev lite förvånad. I den situationen tutade jag, fast jag inte brukar göra det.
82-åriga Maja af Forselles håller alltid hastigheten noga eftersom hon inte vill få böter.
- Naturligtvis blir jag omkörd av sådana som vet precis var de där “polisstolparna” finns.
Brukar du själv köra om?
- Jo, om de är jättelångsamma, traktorer och såna där.
Sjundeåavtaget åtgärdat
Speciellt farliga är korsningsområden, framförallt när man svänger till vänster och ska korsa den motkommande trafikens körbana utan att det finns en ordentlig fil för gruppering.
Sådana korsningar finns det ett antal av här i Västnyland, påminner Sjöholm.
Korsningen vid avtaget till Sjundeå på stamväg 51 har varit ett särskilt riskfyllt ställe. På allmänhetens begäran har polisen satt upp en ny fartkamera vid korsningen och även sänkt hastighetsbegränsningen från 80 till 60 kilometer per timme.
- Vi har fått feedback om att korsningen har varit besvärlig eller till och med farlig, säger Sjöholm.
Stor risk för hjortkrock
En stor trafikfara är hjortdjuren. Förra året skedde det sammanlagt 861 hjort- och älgkrockar i Västnyland, 218 av dem mellan maj och augusti. Största andelen var vitsvanshjortar.
- Vi har en jättestor mängd hjortdjur som springer över vägarna. Vissa dagar anmäls det flera krockar till nödcentralen redan på morgonen, säger Sjöholm.
Man måste komma ihåg att ju högre hastighet man framför bilen med, desto allvarligare blir skadorna, påminner Sjöholm.