Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mobilnätets och vägarnas säkerhet väcker debatt efter jordskredet i Norge - miniubåt söker efter försvunnen man

Från 2019
Två grävmaskiner röjer bort jord från en väg.
Bildtext En grävmaskin avlägsnar jord från väg E39, som har drabbats av jordskredet.
Bild: EPA / Audun Braastad

Utslagna basstationer och vägar täckta av jord. Det är resultatet av tisdagens jordsskred i Jølster kommun i Sogn og Fjordane, Norge. Det har lett till en debatt om säkerheten.

I samband med raset blev 1500 personer utan ström och 500 utan bredband. Fem basstationer slogs ut och fiberkablar brast.

I samband med orkanen Dagmar som drabbade Norge år 2011 uppkom krav på att kapaciteten och säkerheten hos mobiloperatörerna ska bli bättre, till exempel ska batterireserver finnas.

I praktiken har det inte blivit så mycket bättre.

Den norska mobiloperatören Telenor har sagt att telefonnätet är sårbart och att batterireserven räcker i ett par timmar, inte för ett par dagar.

Digitialiseringsminister Nikolai Astrup sade till NRK att den norska regeringen ställer krav på operatörerna och att säkerhetslösningarna ska bli bättre i framtiden.

- Vi som samhälle blir mycket mer beroende av denna teknologi i framtiden. Fler tjänster blir digitala. Det betyder att vi vid stora händelser blir mer sårbara och konsekvenserna blir större. Säkerheten och stabiliteten för de lösningar vi väljer måste bli ännu bättre i framtiden än vad de är i dag, sade Astrup.

Borde vägarna säkras från jordras?

Flera vägar har stängts av på grund av jordskredet och det diskuteras också om man borde säkra fler vägar från framtida jordras.

Den norska regeringen klubbade i maj genom en revidering av budgeten för riksvägar till 180 miljoner norska kronor.

En del ser på det här som nedskärningar.

Torgeir Knag Fylkesnes, partiledare för Sosialistisk Venstre, anser att detta illustrerar regerigens politik om att omfördela medel från rassäkring till gigantiska motorvägsprojekt. Han anser att det är bråttom att rassäkra vägarna på grund av klimatförändringarna, som kan leda till fler jordskred.

Till Dagbladet sade statssekreterare Tommy Skjervold (Fremskittspartiet) att revideringen inte handlar om nedskärningar. Det är bara en teknisk förändring och han sade att man har följt den nationella transportplanen från 2014 till punkt och pricka.

Miniubåt söker efter den försvunna mannen

Den 50-årige man som saknas antas ha kört en bil som tagits av jordskredet. Han antas ha omkommit.

Flera ögonvittnen såg bilen försvinna ned i vattnet.

Nu ska en miniubåt söka efter mannen och bilen. Miniubåten har en undervattenskamera.

På grund av rasrisken vill man varken skicka ned dykare eller småbåtar.

Evakuerade har fått flytta hem

Ordförande för Jølster kommun, Oddmund Klakegg, berättade imorse att alla som har evakuerats har fått komma hem igen. Han säger att många har fått starka upplevelser av händelsen.

Nästa vecka ska transport- och kommunikationsminister Tommy Skjervold besöka Jølster för att se skadornas omfattning.

Källor: NRK, Nettavisen, Dagbladet, VG

Diskussion om artikeln