Kvinnor i Saudiarabien får större rättigheter - kan nu resa utan manligt tillstånd
Saudiarabien lättar på en del restriktioner för kvinnor. Kvinnor som har fyllt 21 år får bland annat ansöka om pass och resa utomlands utan tillstånd från en manlig förmyndare.
Kvinnor får också rätt att registrera barnafödsel, giftermål eller skilsmässa och bli vårdnadshavare för minderåriga barn.
Kvinnor får också rätta att handha officiella familjedokument, vilket gör det lättare att skaffa id-handlingar. Det innebär bland annat att kvinnor själva kan anmäla sina barn till skolan och till exempel idrottsföreningar.
Dessutom ska kvinnor i princip få större friheter på arbetsmarknaden.
Enligt det kungliga dekretet får alla invånare i landet rätt att arbeta utan att utsättas för diskriminering till följd av kön, funktionshinder eller ålder.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman lade för ett par år sedan fram en plan som ska stärka landets ekonomi. Kronprinsen vill bland annat öka antalet kvinnor i arbete, från nuvarande 22 procent till 30 procent.
Reformerna är inte heltäckande eftersom det fortfarande krävs tillstånd av en manlig förmyndare bland annat för att en fängslad kvinna skall kunna lämna fängelset.
Kvinnor kan inte heller gifta sig utan manligt tillstånd och deras barn kan inte ärva moderns nationalitet. Kvinnor har inte heller rätt att ge sitt godkännande till sina barns giftermål.
En manlig förmyndare är vanligtvis en far, broder eller kvinnans man, men ibland kan kvinnans förmyndare också vara hennes egen son.
Reformer väcker glädje
De kungliga dekreten som är könsneutrala, togs överlag emot med glädje även om en del konservativa religiösa ledare kritiserade besluten.
Det faktum att texten i dekreten inte nämner vare sig kvinnor eller män och att uppgifter om reformerna läcktes ut i god tid på förhand, visar hur känslig frågan är i det ytterst konservativa kungadömet.
Många yngre saudier hyllade den 33-årige kronprisen, som i fjol somras inledde sina försiktiga reformer genom att ge kvinnor rätt att köra bil.
Under de senaste åren har saudiarabiska kvinnor som flyr från sina familjer fått feta rubriker världen över.
En del kvinnor har till och med använt faderns eller broderns telefon i hemlighet får att utnyttja en applikation som ger dem rätt att resa ut ur landet.
Både Google och Apple har utsatts för hårda påtryckningar att slopa dessa applikationer som används för att utöva kontroll över kvinnor, men nu kommer de alltså att bli överflödiga.
Människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch har länge kritiserat systemet med manliga förmyndare, bland annat för att det har varit lätt att missbruka.
Kosmetiska förändringar
Det finns också många kritiker som anser att det bara är frågan om kosmetiska förändringar i en diktatur som i grund och botten inte förändrar kvinnornas underordnade ställning i Saudiarabien.
Många påpekar att ledande kvinnosaksaktivister - både kvinnor och män - fortfarande sitter i fängelse där de torteras, samtidigt som kronprinsen genomför försiktiga reformer med stöd av sin ålderstigna far kung Salman.
Dessa fängslade aktivister stod i spetsen för kraven på att kvinnor ska få köra bil och att systemet med manliga förmyndare hävs.
Kända kvinnliga aktivister som Loujain al-Hathloul hotas av rättegång och tortyr och inget tyder på de kommer att friges trots omvärldens krav.
Omvärlden upprörs också fortfarande av det brutala styckmordet på dissidentjournalisten Jamal Khashoggi som enligt Turkiet dödades på kronprinsens order i Saudiarabiens konsulat i Istanbul i fjol.
Källor:AP, Reuters