Cyklar har också tillverkats i Karis – speciellt 100-åringen Felix Special är eftertraktad
I Karis finns det långa anor av cykeltillverkning. För ungefär 100 år sedan började serietillverkningen av cyklar och de sista cyklarna monterades på 1970-talet.
Har du en gammal mormorscykel i garaget? Då kanske den är tillverkad i Karis. Beroende på hur gammal den är kan den till och med vara ganska värdefull.
Allt började med den lokala affärsmannen Felix From, en föregångare inom handel på sin tid.
Han var en pälshandlare som också sysslade med olika sidobusiness, bland annat radioapparater och cyklar.
Bland de första cyklarna i Finland
Den fromska cykeltillverkningen skedde i en industrifastighet som i dag finns på gatan uppkallad efter affärsmannen, Felix Froms gata i centrala Karis.
Verksamheten kom i gång i början av 1900-talet. Ungefär 1915-1920-talet började man serietillverka cyklar, berättar Karisbon Sture Walls.
Den första Kariscykeln hette Felix Special och modellen var bland de första i Finland.
From sålde cyklar inte bara lokalt utan också bland annat till huvudstadsregionen och Åboland.
- Jag minns att det kom handelsmän ganska långt i från och köpte cyklar. Också finska Finland. De hade nog ett fungerande nätverk, säger Walls.
Cykelaffären som hans familj driver i Karis sålde fromska cyklar i tiderna. Walls minns hur kunder kom in i butiken och frågade efter de lokaltillverkade cyklarna.
Att cykelbutiken låg 500 meter från cykelfabriken hade sina fördelar.
- Var det någon cykel vi inte hade i lager så gick vi bara och hämtade en och sålde den.
Importerade ramar från Norge och Sverige
Cykeltillverkningen lades ner i mitten på 1970-talet. En orsak var att Felix Froms barn inte ville fortsätta med verksamheten, säger Walls.
- En av hans döttrar var vd för firman men efter henne så kom det ingen.
Det kan också vara att tiden var förbi för sådan verksamhet, säger Walls.
Tillverkningen hade förändrats på senare år. I stället för att tillverka helt egna cyklar importerade företaget ramar från främst Norge men också från Sverige. Sedan monterades cyklarna i Karis.
De svenska cyklarna var främst Monark-cyklar som gick under namnet Centrum i Finland.
Gällande de norska cyklarna fanns det många importörer i Finland och alla gav cyklarna sina egna namn. Av de fromska cyklarna med norsk ram fanns det bland annat namnen Viking och Rekord.
- Det fanns 45 montörer på verkstaden. Det var full rulle på, minns Sture Walls.
Fungerar fint att använda än i dag
Just de här nyare cyklarna med norsk ram finns det ganska gott om fortfarande.
Enligt Sture Walls går det fortfarande bra att cykla med de här cyklarna även om de har många år på nacken. Allt hänger på hur de har behandlats under åren.
- Om en cykel står ute i ur och skur kommer det fukt in i ramarna och då kan cyklarna ta illa upp. De kan till och med brista.
De nyare fromska cyklarna är inte speciellt värdefulla. Men har man en gammal Felix Special i garaget kan man skratta sig lycklig. De är väldigt efterfrågade av samlare.
- Felix Special kan man nog få punga ut flera hundra euro för om man lyckas hitta en sån.
Sture Walls äger några Felix Special-cyklar. De är inte i det skicket att de går att cykla med men de är fina att titta på, konstaterar han.
Yle Västnylands satsning på cykling
Under vecka 31 har Yle Västnyland cykling som tema både i radio, på webben och på sociala medier.
Redaktören Malin Valtonen utmanas att ta cykeln i stället för bilen till jobbet, en sträcka på drygt 40 kilometer per dag.
Dessutom ger Raseborgspolisen tips på vad man ska tänka på innan man hoppar på cykeln. Cyklisten Jan-Peter Stenvall berättar hur det är att cykla vid större trafikerade vägar i Västnyland.
Vi besöker sportaffären i Virkby och pratar cykelförsäljning, har elcykeln slagit igenom lokalt i regionen? Vi bekantar oss med kustrutten som nuförtiden gör det möjligt för cyklister att åka västerut från Hangö mot den åboländska skärgården.