Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Tolv finaler avgörs i Kalevaspelen

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Kalevaspelen i Villmanstrand, fredag (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Kalevaspelen i Villmanstrand bjuder fredagkvällen på ett helt dussin av intressanta finaler. Hela veckoslutets mest emotsedda gren, finalen på damernas 100m häck löps som fredagens sista gren.

Hela den VM-aktuella trion Annimari Korte, Nooralotta Neziri och Reetta Hurske är med i jakten på årets FM-guld. Till kvällen har det lovats endast 14 värmegrader och regnskurar, så det kan betyda att Kortes färska nationella rekord överlever veckoslutet. Men trots att vädret inte lovar nya rekordnoteringar får vi sannolikt uppleva en historiskt hög nivå i finalen.

Också damernas höjd blir intressant. Ella Junnila som hoppat två nationsrekord i år utmanas bland annat av den förra rekordinnehavaren Linda Sandblom från Hangö IK.

I damernas längdfinal jagar Taika Koilahti kvalgränsen för VM i Doha. Gränsen är 672, och Koilahti har i medvind hoppat 679. Hennes personliga rekord inför årets FM-tävlingar lyder på 664.

Stora SFI-framgångar kan det komma i finalerna på 400 meter. På herrsidan jagar Christoffer Envall från Falken, Erik Back från HIFK och Eljas Aalto från Sibbo Vargarna guldet, medan Drotts Jeanine Nygård hör till favoriterna i damfinalen.

Fredagens övriga finaler är 1500m, längd, kula och slägga på herrsidan. Damerna avgör under fredag medaljernas öde också på 1500m, 10 000m och i diskus.

Yle sänder i TV2 och på Yle Arenan 17-20 med svenskspråkiga kommentarer av Janne Isaksson och MIkael Ylöstalo.

Diskussion om artikeln