Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Minst fem nya offer i sexualbrottshärvan i Helsingfors - offren flickor

Från 2019
Skylt med texten Poliisi Helsinki, Helsingin poliisilaitos, Polisinrättningen i Helsingfors.
Bild: Yle / Christoffer Gröhn

Sexualbrottshärvan där en äldre man på Degerö i Helsingfors misstänks ha utnyttjat minderåriga flickor har vuxit, meddelar polisen i Helsingfors.

Polisen meddelade i måndags att minst tolv flickor utsatts för sexualbrott och bad allmänheten om tips angående fallet.

Nu finns det enligt polisen minst fem nya målsägande, det vill säga flickor som utsatts för brott. Det handlar om våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn och tvingande till sexuell handling.

- Det är viktigt att de här sakerna har kommit till polisens kännedom, säger förundersökningsledaren Saara Asmundela.

Polisen strävar efter att bli klar med utredningen av även de nya fallen så att åtal kan väckas den 11 september.

Många kontaktade polisen

Efter polisens pressmeddelande i måndags kontaktades polisen cirka 80 gånger angående de misstänkta brotten. Många uppgav att de sett mannen någonstans, eller att han närmat sig på offentlig plats, till exempel på bussen.

En del berättade om misstänkta sexualbrott som inte har anknytning till det aktuella fallet. Brotten i en del av de här fallen är preskriberade.

Den brottsmisstänkta har varit i polisens förvar sedan i våras. Polisen säger att den inte publicerat mannens namn eftersom namnet enligt lag bara får publiceras om det är nödvändigt för att kunna lösa brottet. I det här fallet har det inte varit nödvändigt.

Polisen klargör också att alla målsägande har känt mannen under namnet "Eno". Det rör sig enligt polisen om ett namn, inte det finska ordet eno som betyder morbror.

"Den som begått brottet bär skulden, inte offret"

Polisen kommer också med kritik mot vissa inlägg i sociala medier där fallet dryftats.

- Det har varit ledsamt att konstatera hur offren skuldbelagts i sociala medier, i synnerhet eftersom offren var barn. Gärningsmannen bär alltid skulden, inte offret, säger Asmundela i polisens pressmeddelande.

Den som misstänker att den har utsatts för brott eller som har information som kan hjälpa polisen lösa fallet kan enligt polisen kontakta utredarna på e-postadressen seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi

Diskussion om artikeln