Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konflikten mellan Japan och Sydkorea allt värre - Sydkorea stryks nu från Japans så kallade "vita lista"

Från 2019
Shinzo Abe
Bildtext Japan och Sydkorea har haft en artig men spänd relation sedan andra världskriget, men många problem ligger fortfarande och bubblar undre ytan.
Bild: EPA/FRANCK ROBICHON

Japan har fattat ett beslut att inte längre låta Sydkorea vara del av den så kallade "vita listan", som ett led i den allt mera omfattande handelskonflikten mellan länderna.

27 länder på listan, som exempelvis USA, Storbritannien och Tyskland, åtnjuter vissa handelsfördelar i Japan jämfört med andra.

Att Sydkorea stryks från listan innebär att det krävs speciella administrativa tillstånd vid varje nytt kontrakt som upprättas, för ett stort antal exportvaror till Sydkorea.

För att tillstånden ska ges, ska sedan varutypen genomgå en kontrollprocess som kan ta upp till 90 dagar. Japan hävdar att kontrollen är till för att försäkra sig om att varorna inte kan användas i vapentillverkning.

Japan har redan tidigare belagt ett fåtal exportvaror till Sydkorea med restriktioner, och hävdat att Sydkorea har sålt varorna vidare till Nordkorea, något som Sydkorea bestämt avfärdar.

Många av varorna är komponenter som används av den sydkoreanska elektronikindustrin.

Det japanska beslutet att stryka Sydkorea från listan träder i kraft i slutet av augusti.

Klyftan mellan länderna allt djupare

Sydkorea har beklagat sig över Japans beslut, och har kallat det en självisk manöver som hotar globala leveranskedjor.

Sydkorea tillverkar i nuläget nästan hälften av exempelvis de skärmar som används i smarttelefoner, bärbara datorer och TV-apparater.

Moon Jae-in
Bildtext Sydkoreas president Moon Jae-In har hotat att bemöta de japanska restriktionerna, men analytiker är skeptiska till Sydkoreas möjligheter att faktiskt göra något
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Man menar också att kontrollperioden på 90 dagar kan missbrukas som ett politiskt verktyg, och har hotat att vidta motåtgärder.

Vissa analytiker är dock tveksamma till om Sydkorea har något i sin arsenal som faktiskt kan ge effekter på den japanska ekonomin.

Sydkorea försökte i juli få stöd för sin sak vid Världshandelsorganisation WTO, men intresset visade sig vara svalt.

I Sydkorea har flera demonstrationer mot Japan hållits.

Folk har här och var bojkottat japanska produkter i butikerna, och två personer har gått så långt som att bränna upp sig själva i protest mot den japanska politiken.

Grunden till konflikten verkar bottna i en fråga om kompensationer till sydkoreanska tvångsarbetare som utnyttjades av japanerna under andra världskriget.

Juridiska beslut fattades förra året som dömde japanska företag att betala ytterligare ersättningar till arbetare som stämt dem i frågan. De här besluten har rivit upp såren på nytt.

Utöver den potentiella internationella effekten på handeln, är den allt mera spända relationen mellan de asiatiska länderna också ett huvudbry för USA.

Amerikanerna har allianser med både Sydkorea och Japan, och räknar med deras hjälp för att hålla en enad front mot Nordkorea och mot Ryssland och Kina, som knutit allt närmare band mellan sig den senaste tiden.

Källor: BBC, Reuters, New York Times, Japan Times, Japan Today

Diskussion om artikeln