Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook namnger saudiarabiska regeringen i tillslag mot propagandanätverk - hundratals fejkkonton stängdes

Från 2019
Uppdaterad 02.08.2019 16:21.
sociala medier
Bildtext Sociala medier och populära plattformar på nätet är ett allt oftare använt verktyg i länders propagandalåda.
Bild: EPA

Facebook har stängt ned hundratals konton, sidor och grupper som sägs vara kopplade till en extensiv propagandakampanj styrd av den Saudiarabiska regeringen.

Totalt stängde man ned 217 personkonton, 144 sidor, fem grupper och 31 Instagramkonton.

Facebook säger att den saudiarabiska kampanjen var aktiv på Facebook och Instagram, och riktade främst in sig på länder i Mellanöstern och Nordafrika, däribland Qatar, Förenade Arabemiraten, Egypten och Palestina.

Kampanjen, som enligt Facebook bland annat har kostat över 9 500 euro i reklamavgifter, använde sig av fejkade personkonton och sidor som byggdes upp för att likna lokala nyhetsmedier.

Kronprins Muhammad bin Salman, Fifas president Gianni Infantino och Rysslands president Vladimir Putin på fotbolls-vm:s första match som spelades mellan värdlandet Ryssland och Saudiarabien.
Bildtext Saudiarabiens kronprins och saudiarabiska insatser målas upp i ett positivt ljus på fejkkontona.
Bild: EPA-EFE / Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin

Enligt en representant för Facebooks säkerhetsavdelning lade de fejkade personerna och sidorna upp nyheter om lokala händelser och politiska frågor i regionen.

Man diskuterade till exempel den saudiarabiska regeringens framgångar i Jemen och kronprins Mohammed bin Salmans reformplaner.

De kritiserade också ofta grannländer som Iran, Qatar och Turkiet, och ifrågasatte trovärdigheten hos nyhetsgruppen Al Jazeera och människorättsorganisationen Amnesty International.

Facebook kommer varje månad ut med nyheter om nedstängningar på liknande grunder, men det är ovanligt att de här kopplas direkt till en stat.

Politisk styrning via nätet allt vanligare

Facebook meddelade också att man stängt ned ett separat och icke-relaterat, men liknande, nätverk med desinformation och propaganda som hade sitt ursprung i Förenade Arabemiraten och Egypten.

Även här stängdes hundratals fejkkonton och grupper på Facebook och Instagram.

Demonstranter protesterar mot Facebook.
Bildtext Facebook har fått utstå mycket kritik över sina brister i hur information flödar och hanteras på plattformen

Den här nedstängdningarna ingår i en pågående insats av Facebook i ett försök att begränsa det företaget valt att kalla "koordinerat, oäkta beteende" på sin plattform.

Företaget har press på sig att rensa ut potentiellt skadliga aktörer sedan skandalen kring analysföretaget Cambridge Analytica och ryska propagandanätverk som ska ha varit med och påverkat det amerikanska presidentvalet 2016.

Men Facebook är inte den enda plattformen där det sker, även Twitter och Youtube är populära marker för politiska aktörer och grupper som vill sprida fejkade nyheter till stora mängder människor snabbt.

Nyhetsbyrån Reuters har tidigare rapporterat om politiska propaganda- och desinformationskampanjer styrda av Iran, och Al Jazeera har i längre artikelserier beskrivit hur exempelvis Twitter under den så kallade arabvåren använts för att sprida falska nyheter, propaganda och synliggöra önskvärda nyheter via så kallade botnätverk, automatiserade program som styr fejkkonton.

Källor: Al Jazeera, Reuters, BBC, Facebook

Diskussion om artikeln