Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Det är säljarens marknad” – fastighetsförmedlare myser i Åbo, där bostäder kan säljas redan innan den första visningen

Från 2019
Uppdaterad 08.08.2019 08:31.
En skylt vid ett hus där det står till salu.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos \ Roland Magnusson

Priserna för gamla aktiebostäder steg näst mest i Finland i Åbo från april till juni 2019. Endast i Uleåborg var prisökningen större. Det har fastighetsförmedlarna i staden också lagt märke till. Frågar man några av dem så ser trenden ut att hålla i sig.

– Det har varit ett bra år. Människor vill flytta till Åbo, slår Petri Abrahamsson, regionchef på Aktia fastighetsförmedling, fast.

Han är inte ensam. Också Matilda Ahola från fastighetsförmedlingsbolaget SKV håller med. Enligt henne är efterfrågan så stor att bostäder på rätt områden säljs väldigt snabbt.

– Har man rätt pris på bostaden så går den åt senast under de första visningarna. Till och med före en endaste visning, berättar hon.

Vilka är då de hetaste områdena i stan just nu?

– Alla områden nära centrum. Östra centrum och Martins är också populärt. Mest är folk intresserade av att bo längs med Aura å, men allt som är några kilometer från centrum går åt, säger Abrahamsson.

– Traditionellt har områden nära universiteten och ÅUCS varit mycket populära. Under den senaste tiden har prisen också stigit nära varvet i till exempel Perno och Pansio, kompar Ahola.

"Bra tid att sälja just nu"

Enligt både Abrahamsson och Ahola är det inte snack om saken. Det är säljarens marknad i Åbo.

– Det är bra tid att sälja just nu, säger Abrahamsson.

– Det är många som flyttar hit till hösten och därför lockas också många investerare till att köpa en- och tvårummare i centrum. Så om man är ute efter att sälja en lägenhet är det jättebra att vara ute den här tiden, kompar Ahola.

Men Ahola påpekar ändå att man som försäljare ska ha is i hatten.

– Om vi talar om Åbo överlag så är det viktigt att minnas att vi har många nybyggen, där priserna är jättehöga. Vi talar om 5000-6000 euro per kvadrat. Gamla lägenheter ligger runt 3000, beroende förstås på område, säger hon.

– Det lönar sig alltid att kontakta en mäklare för att diskutera priset. Börjar man för högt så kan det inverka negativt på det slutliga priset. Nu är det ju mycket nyheter om att priserna har stigit, och det leder till att förväntningarna blir högre. Men det lönar sig att vara försiktig, fortsätter Ahola.

Köpare måste vara snabba i Åbo – tvärtom i Pargas

För köpare gäller det tvärtom att vara snabb.

– Försök få kontakt med försäljaren redan innan den första visningen. Det är snabba tag som gäller. Kom också ihåg att diskutera lånet i god tid med banken, säger Ahola.

– Men man ska ändå vara säker på att man köper en lägenhet som man vill bo i, inflikar Abrahamsson.

Enligt Abrahamsson är läget nästan likadant i grannkommunerna till Åbo, främst i S:t Karins där åtgången på bostäder också är stor. Men längre bort ser situationen väldigt annorlunda ut.

Till exempel i Pargas uppskattar Barbro Sundell från Skärgårdsmäklaren att det absolut är köparens marknad.

– Man har ju ett otroligt urval. Det är bara att välja och vraka. Det beror kanske delvis på att det finns ett större utbud av gamla hus, som är i behov av renovering, säger Sundell och förklarar:

– Problemet är delvis att bankerna inte är villiga att ge hemskt många tusenlappar för renoveringar för samma ränta som bostadslånet. Dessutom är människor mer bekväma av sig i dag. Det är helt enkelt lättare att sälja en totalrenoverad lägenhet.

"Renoveringsbehovet skrämmer folk" också i Åbo

Det samma gäller också i Åbo, berättar Petri Abrahamsson.

– Bostäder som är i behov av renovering är svårare att sälja och deras pris har inte stigit värst mycket de senaste åren. Visst finns det människor som ser potential i sådana bostäder och sedan piffar upp stället. Men renoveringsbehovet skrämmer folk, säger han.

Därför, påpekar i sin tur Ahola, har värdet på lägenheterna i Åbo centrum stigit så markant den senaste tiden.

– Där är flera husbolag som tidigare år haft stora renoveringar på gång och nu då de är klara har det höjt priserna. Prognosen är dessutom bra för lägenheter i centrum. Mycket talar för att priserna kommer att fortsätta stiga och det gör dem till bra investeringar, förklarar hon.

Varken Abrahamsson eller Ahola tror att prisökningen kommer att avta inom den närmaste framtiden.

– Men man vet ju aldrig. Det beror på så många saker runt omkring. Men just nu ser det ut som att priserna sakta men säkert kommer att stiga, säger Ahola.

Diskussion om artikeln