Olli Rehn drar sig ur kampen om Internationella valutafondens chefspost
Olli Rehn blir inte ny chef för Internationella valutafonden. Rehn meddelar att han drar sig ur kampen om topposten på Twitter.
– EU fattar strax beslut om sin kandidat för IMF:s chefspost. Uppgiften är mycket givande och motiverande. I det här läget drar jag mig ur kampen för att vi ska kunna nå en bred enighet om Europas kandidat och för att hen ska få stöd från resten av världen.
Rehn kommenterade på fredag kväll till Helsingin Sanomat sitt beslut.
- Det är onekligen lite tråkigt, eftersom jag tänkte att jag skulle ha klarat av jobbet bra. Chefsposten för IMF skulle ha varit mycket givande och motiverande, eftersom man skulle ha haft chansen att säkra förutsättningarna för den globala tillväxten och minska ojämlikhet.
Rehn betonade också sin tacksamhet för stödet som han fått av många EU-länder.
- Jag vill tacka statsminister Antti Rinne, finansminister Mika Lintilä och tjänstemännen som jobbade hårt för min kandidatur. Den här gången var inte stormaktspolitiken på Finlands sida.
Nu återstår två toppkandidater.
Jeroen Djisselbloem har varit Hollands finansminister och ordförande för eurogruppen. Då blev han hårt kritiserad efter att i en intervju sagt, med hänvisning till Sydeuropa, att man inte kan använda sina pengar på “alkohol och kvinnor” och sedan förvänta sig solidaritet.
Kristalina Georgieva kommer från Bulgarien och tjänstgör för tillfället på den näst högsta posten inom Världsbanken. Hon har också varit EU-kommissionens viceordförande. Eftersom Georgieva faller för IMF:s åldersstreck, måste organisationens statuter ändras för att hon ska kunna väljas.
Tidigare i dag drog sig Spaniens Nadia Calviño ur kampen.
Den övergripande målsättningen för IMF är att garantera ekonomisk stabilitet genom att gynna ekonomisk tillväxt, minskad fattigdom och höjd sysselsättning.
Om en av fondens 186 medlemsstater råkar ut för en ekonomisk kris den inte klarar av, kan IMF bevilja lån för att få staten i fråga ur knipan. Som motprestation kräver IMF då ofta privatiseringar och strukturella reformer som kan vara svåra att genomföra.
IMF:s huvudkontor finns i Washington DC.
Artikeln uppdaterad klockan 18:40 den 2 augusti 2019 med Rehns kommentarer till Helsingin Sanomat.