Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stéphanie Frappart blir första kvinnliga domare i en europeisk toppmatch på herrsidan – "Potentialen för damfotbollen har inga gränser"

Från 2019
Stéphanie Frappart.
Bildtext Stéphanie Frappart kommer döma Super Cup i augusti.
Bild: Christophe Petit Tesson/EPA

För första gången i historien är det en kvinna som kommer att döma en stor Europeisk herrmatch. Det blev klart i dag då fotbollsförbundet Uefa meddelar att Stéphanie Frappart kommer döma Uefas Super Cup mellan Liverpool och Chelsea om knappa två veckor.

Frappart från Frankrike får assistans av två andra kvinnliga domare, Manuela Nicolosi och Michelle O´Neill i matchen som spelas den 14 augusti i Istanbul. Cuneyt Cakir är fjärde domare i matchen.

– Jag har sagt många gånger att potentialien för damfotboll inte har några gränser. Jag är mycket glad att Stéphanie Frappart blivit utsedd att döma årets Uefa Super Cup tillsammans med de assisterande tränarna Manuela Nicolosi och Michelle O'Neill, kommenterar Uefas president Aleksander Čeferin i pressmeddelandet.

Presidenten får medhåll av Uefas domarbas Roberto Rosetti.

– Stéphanie har under åren bevisat att hon är en av de bästa kvinnliga domarna, inte bara i Europa, utan i hela världen, kommenterar han.

– Jag hoppas att den här matchen i Istanbul ger henne ännu mer erfarenhet när hon nu går mot kulmen av sin karriär som domare, säger Rosetti.

Stéphanie Frappart i sin första Ligue 1-match.
Bildtext Stéphanie Frappart fick i slutet av april dömma Ligue 1-matchen mellan SC Amiens och RC Strasbourg.
Bild: Christophe Petit Tesson/EPA

"Drömmar borde inte ha gränser"

Stephanie Frappart dömde bland annat VM-finalen mellan USA och Nederländerna i Lyon i juli.

Redan tidigare blev Frappart historisk som domare. Då på en nationell nivå. Hon blev nämligen i april första kvinnliga domare att döma en match i den franska högsta divisionen Ligue 1.

– Som organisation lägger vi ytterst stor vikt på att utveckla damfotbollen på alla områden. Jag hoppas att den kunnighet och det engagemang som Stéphanie visat under hela sin karriär för att nå dit hon är nu, kommer att inspirera miljontals flickor och kvinnor runtom i Europa. Och att det visar dem att drömmar inte borde ha några gränser, säger presidenten Čeferin.

35-åringen är ändå inte första kvinnliga domare att döma en europamatch. Nicole Petignat dömde tre matcher i Uefa-cupens kvalomgångar åren 2004–2009.

Källa: Uefas pressmeddelande

Diskussion om artikeln