Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Reetta Hurske ny häcketta i landet med minsta möjliga marginal - det svala vädret tog udden av toppresultaten

Från 2019
Nooralotta Neziri och Reetta Hurske väntar på resultat.
Bildtext Häckdamerna gjorde det ytterst spännande, igen!
Bild: Lehtikuva

Den emotsedda finalen på damernas 100m häck blev en ytterst jämn uppgörelse som krävde en oändligt lång kontroll av målfotot. Efter en några minuter lång väntan utlystes Reetta Hurske till mästare på 13.05, före Nooralotta Neziri på samma tid.

Rekorddamen Annimari Korte från HIFK löpte snabbast i försöksheaten där hon klockades för 13,12, ett par hundrdelar snabbare än Neziri.

Tampereen Pyrintös Reetta Hurske tog det lungt i heaten (13,43) men laddade allt till finalen, där hon på sedvanligt sett fick den bästa starten.

– Jag hade ingen bra känsla före starten på grund av små hälsoproblem med magen, men jag är nöjd med hur det hela slutade, kommenterade Hurske efter loppet.

Då HIFK:s Annimari Korte startade dåligt och aldrig kom in i loppet var det Nooralotta Neziri som bjöd på det bästa motståndet.

Se video på loppet här:

Reetta Hurske besegrar Nooralotta Neziri i oerhört jämn FM-guldkamp - Spela upp på Arenan

Tusendelssekunderna var denna gång på Reetta Hurskes sida som därmed tar sitt första guld i Kalevaspelen.

Samtidigt fällde hon Neziri, som vann FM-guld förra året, från tronen.

– Det här har jag nog väntat på. Där när jag väntade på resultaten tänkte jag nog att "hur känns det här så bekant". Som tur gick det så här den här gången.

Neziri var trots allt nöjd med loppet och FM-silvret. Neziri som haft skadeproblem väntade in i det sista på att avgöra huruvida hon skulle tävla eller inte i Kalevaspelen.

– Jag tänkte att "nu dök jag bra!" Måste öva på det mer. Jag kan inte vara besviken så sjuk som foten varit. Nu kämpade jag ändå in i det sista om mästerskapet, kommenterade Neziri.

Koilahtis toppform håller i sig vid längdgropen

Taika Koilahti hoppar i Kalevaspelen.
Bildtext Taika Koilahti var överlägsen etta i längdtävlingen.
Bild: Mikko Lieri /AOP

Taika Koilahti hörde till de som övertäffade sig själv i det svala vädret. Koilahtis fina längdserie kulminerade med ett snyggt personligt rekord på 669cm.

Resultatet är endast 3 cm från kvalgränsen till friidrotts-VM i Doha, och alla tiders tredje bästa finländska notering bakom Ringa Ropo och Johanna Halkoaho.

Resultatet var så bra att det fortfarande håller VM-drömmen i liv för Koilahti, trots att gränsen ännu inte avklarats.

-Det var lite svalt med det verkade inte störa. Benen kändes bra, det här var en av huvudtävlingarna för säsongen sade Koilahti.

Koilahti var helt överlägsen för silvret gick till Anne-Mari Lehtiö på 624.

Ella Junnila hoppar i Kalevaspelen.
Bildtext Ella Junnila tog höjdguld med resultatet 186.
Bild: Mikko Lieri /AOP

Ella Junnila tog höjdguld efter inledande problem

Ella Junnila som i år i två repriser har förbättrat på det finländska rekordet höll på att åka ut i ett tidigt skede av höjdfinalen. Junnila hade två rivningar på 182 före hon klarade höjden.

Segerresultatet för Junnila blev till slut 186 cm.

För den förra nationsrekordinnehavaren Linda Sandblom från Hangö IK blev tävlingen en stor besvikelse. De tvåfaldiga tidigare mästaren Sandblom blev på 176 vilket räckte till en fjärde plats.

Samtliga resultat från Kalevaspelen hittas här.

Diskussion om artikeln