Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jari-Matti Latvala i ledning efter dag två i Jyväskyläs VM-rally – hade bästa tiden på sex av tio specialsträckor: "Specialsträckorna i morgon på morgonen är väldigt viktiga"

Från 2019
Uppdaterad 03.08.2019 09:20.
Jari-Matti Latvala i Jyväskyläs VM-rally.
Bildtext Jari-Matti Latvala leder efter den andra dagen i Jyväskylä.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Jari-Matti Latvala hade en riktigt bra dag i Jyväskylä. Finländaren tog ledningen efter den sjunde specialsträckan och höll sedan ledningen dagen ut. Totalt segrade han på sex av dagens tio sträckor. Hans ledning ner till tvåan Kris Meeke är nu 1,2 sekunder. Esapekka Lappi är trea.

Utöver att Latvala nu leder efter elva specialsträckor och en otroligt jämn dag, satte han den bästa tiden på hela sex av tio specialsträckor. På fem av dem hade han ensam den snabbaste tiden.

– Nog måste man vara nöjd. Som helhet har dagen varit bra och det är jag väldigt nöjd över. Ett par sträckor skulle ha kunnat gå bättre, säger Latvala till Yle efter dagen.

Efter segern på den sjunde specialsträckan och den tredje snabbaste tiden på den åttonde var Latvalas ledning bara 0,6 sekunder.

Bakom honom var det ändå trångt. Tre förare delade i det läget på den andra platsen, bland annat Esapekka Lappi.

Latvala ökade på försprånget under dagens sista sträckor. Som bäst hade han en ledning på två sekunder men då dagens sista specialsträcka körts var ledningen nere i 1,2 sekunder.

Jari Matti Latvala i Jyväskylä
Bildtext Jari-Matti Latvala har haft en svår säsong före VM-rallyt i Jyväskylä.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Britten Kris Meeke ligger tvåa, 1,2 sekunder före Lappi som är trea.

Totalt är fyra förare inom tre sekunder i täten.

– Det kommer vara jämt i morgon också. Specialsträckorna i morgon på morgonen är väldigt viktiga. Om man inte är vaken då kan det bli stora skillnader och det kan vara svårt att ta igen på eftermiddagen, kommenterade Latvala det spända läget.

Jari-Matti Latvala har haft en tung säsong hittills, vilket satt honom i en pressad situation inför Finlands VM-rally. Han menar ändå att han varit i samma situation förut.

– De följande tävlingarna är väldigt viktiga med tanke på framtiden. Det är bara kall fakta.

– Jag är ändå inte för första gången i den här situationen. Jag kan inte fundera för mycket på det nu. Jag är medveten om situationen men nu gäller det bara att sätta allt på spel i varje tävling, sade Latvala inför VM-rallyt i Jyväskylä

Bra dag också för Lappi

Esapekka Lappi låg efter sju specialsträckor på en fjärde plats men steg i och med den andra snabbaste tiden på den åttonde till delad andra plats. Efter 10 körda specialsträckor föll han ändå till trea.

– Jag tog det lite väl lugnt i början på den tionde specialsträckan. Inte vet jag riktigt vad jag gjorde. Men en bra dag, kommenterade Lappi till Yle.

På den elfte specialsträckan hade Lappi den sjätte snabbaste tiden och höll sin tredje plats.

– Jag har njutit mycket. Rally är roligt! säger Lappi till WRC.com.

Teemu Suninen hade inte alls en lika bra dag. Suninen ligger som bäst på en nionde plats hela 52 sekunder efter ledande Latvala.

Kalle Rovanperä i Jyväskyläs VM-rally.
Bildtext Kalle Rovanperä fortsätter dominera.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Kalle Rovanperä överlägsen i WRC2 Pro-klassen

Kalle Rovanperä steg redan till en klar ledning på morgonen och då alla dagens sträckor är körda är ledningen överlägsen.

– Det är alltid tråkigt då tävlingar avgörs tidigt. Man tappar snabbt känslan och fokuset. Jag måste bara försöka köra hårt, annars gör man lättare misstag, kommenterade Rovanperä enligt STT.

Rovanperäs ledning före Eric Camilli från Frankrike är redan över två minuter.

Jyväskyläs VM-rally avslutas på söndagen.

Resultat, 11/23 specialsträckor:

1. Jari-Matti Latvala Toyota 1.04.01,1
2. Kris Meeke Toyota +1,2
3. Esapekka Lappi Citroen +2,4
4. Ott Tänak Toyota +2,6
5. Craig Breen Hyundai +14,2
6. Andreas Mikkelsen Hyundai +14,6
7. Sebastien Ogier Citroen +15,3
8. Thierry Neuville Hyundai +30,9
9. Teemu Suninen Ford +52,6
10. Gus Greensmith Ford +1.38,3
11. Kalle Rovanperä Skoda +3.08,6 (WRC2 Pro)

Diskussion om artikeln