Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Eva Wahlström får behålla sitt VM-bälte – ”den största damboxningsmatchen på länge” slutade oavgjort

Från 2019
Uppdaterad 03.08.2019 12:14.
Eva Wahlström
Bildtext Eva Wahlström (arkivbild).
Bild: Markku Ojala/All Over Press

Eva Wahlström får behålla sitt WBC-bälte i superfjädervikt. Nattens match mot Ronica Jeffrey i Las Vegas slutade oavgjort efter tio ronder. Wahlström lyckades inte få ut det bästa av sig själv, menar hon efter matchen.

Inför matchen varnade Wahlström för att hon kommer att ha en hård motståndare.

– Jag har lärt mig att det kan hända precis vad som helst. Man ska inte ta det för allvarligt. Men förstås satsar jag fullt på matchen, det kommer att bli en jättebra tillställning. Det är en av de största boxningsmatcherna på damsidan på evigheter, sade hon till Yle Sporten förra veckan.

Detta var den femte gången som Wahlström gick upp i ringen för att försvara sitt VM-bälte i superfjärdervikt – och hon kommer att få göra det minst en gång till.

Matchen mot Ronica Jeffrey i Las Vegas slutade nämligen oavgjort. Domarrösterna blev lika, efter att en domare gett poängen 100–90 till Jeffreys fördel, den andra 96–94 till Wahlströms fördel och den tredje kommit fram till poängen 95–95.

"Hon är min nya favoritboxare"

38-åriga Wahlström har nu 22 vinster, en förlust och två oavgjorda reslutat som saldo för sin proffskarriär. Hon har haft VM-bältet sedan april 2015.

– Jag tycker att oavgjort är ett lämpligt resultat. Det skulle inte ha varit fel att ge Jeffrey vinsten heller, eftersom hon var otrolig, sade Wahlström i intervjun efter matchen enligt Iltalehti.

– Jag sade till henne att hon är min nya favoritboxare.

Före matchen mot Wahlström hade Jeffrey vunnit 17 matcher under sin karriär och förlorat en.

Ena domarens poäng förbryllade

38-åringen medgav före matchen att hon inte egentligen hade någon aning om hur hennes motståndare skulle boxas. En aktiv Jeffrey lyckades utmana Wahlström i matchen.

– Vi hade tänkt att hon är en väldigt smart boxare, precis som jag tänker att jag själv är. Jag förväntade mig att vi skulle boxas smart, men det blev ett krig, berättar Wahlström med ett skratt för Yle.

Den ena domarens poäng väckte förvåning hos Wahlström.

– Domaren som gav 100–90 har nog inte alls sett matchen. Det var verkligen fel. Jag håller med om att det var en jämn match, men jag räknade att jag skulle ha vunnit den med någon liten marginal.

– Jag hade hårda träffar och motståndaren slog mycket, men jag lyckades skydda mig. När jag hörde 100–90 tänkte jag att oj, är det så här som alla domare fördelar poängen. Som tur var det bara en domare som inte skötte sin uppgift, förklarar Wahlström.

Wahlström sade redan innan matchen att hon ämnar att även gå nästa match i USA. Först är det ändå dags för sommarlov.

– Nu ska jag ta det lite lugnt och syssla med annat. Trevligt att ha mer tid för barnen, avslutar Wahlström.

Wahlströms kommentarer uppdaterade klockan 12.14.

Diskussion om artikeln