Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skripal-fallet: USA inför nya sanktioner mot Ryssland

Från 2019
Uppdaterad 03.08.2019 09:59.
Sergei Skripal och Julia Skripal.
Bildtext En gammal bild på Julia Skripal och Sergei Skripal.
Bild: All Over Press

I Washington har president Donald Trumps administration infört nya sanktioner mot Ryssland för inblandning i nervgiftsattacken på den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Enligt nyhetsbyrån AFP kommer USA att bland annat begränsa exporten av varor och teknologi som kan användas i kemiska och biologiska vapenprogram.

USA kommer också att motsätta sig "förlängning av lån, finansiell och teknisk hjälp" till Ryssland av internationella finansinstitut, som Världsbanken eller Internationella valutafonden. Detta enligt en talesman på amerikanska utrikesdepartementet.

Till följd av sanktionerna beviljar bankerna i USA lån till Ryssland endast när det gäller inköp av livsmedel och jordbruksprodukter.

USA:s nya sanktioner mot Ryssland träder i kraft den 19 augusti. Sanktionerna är i kraft i tolv månader.

Skripal och hans dotter överlevde attacken

Skripal och hans dotter vårdades i flera veckor på sjukhus efter att de utsatts för det ryska nervgiftet Novitjok i den brittiska staden Salisbury förra året.

Bägge överlevde försöket att mörda dem.

Giftet förorsakade också personskador och ett dödsfall senare på sommaren, då människor kom i kontakt med spår av giftet i området kring Salisbury.

De första sanktionerna i Skripal-fallet infördes mot Ryssland i augusti förra året.

Storbritannien anklagar Ryssland för mordförsöket på ex-agenten och hans dotter. Två ryska män åtalades för nervgiftsdådet i september förra året.

Ryssland har konsekvent förnekat att landet skulle ha haft något med mordförsöket att göra.

Källor: AFP

Diskussion om artikeln