Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Fredssamtalen mellan USA och talibaner fortsätter - avtal redan i augusti?

Från 2019
Uppdaterad 04.08.2019 16:38.
Analys.
Bildtext Juli var den blodigaste månaden i Afghanistan på över två år till följd av rebellattacker och USA:s flygbombningar

USA och de afghanska talibanrebellerna fortsätter idag sina fredssamtal i Qatars huvudstad Doha. Bägge parter hoppas att man kan sluta ett preliminärt fredsavtal under denna, den åttonde förhandlingsomgången.

Amerikanska förhandlingskällor säger att man siktar på att nå ett avtal redan den 13 augusti, för att kunna inleda en partiell reträtt.

USA:s chefsförhandlare, veterandiplomaten och Kabul-ambassadören Zalmay Khalilzad som själv har rötter i Afghanistan, säger uttryckligen att man eftersträvar ett fredsavtal och inte en tillfällig vapenvila för att få slut på det 18 år långa kriget som började efter terrorattackerna den elfte september år 2001.

- Anlände nyss till Doha för att återuppta samtalen med talibanerna. Vi eftersträvar ett fredsavtal och inte ett avtal om reträtt, skrev Khalilzad på Twitter samtidigt som han antydde att talibanerna nu är redo att sluta ett avtal.

USA:s chefsförhandlare för Afghanistan Zalmay Khalilzad.
Bildtext USA:s chefsförhandlare, ambassadören Zalmay Khalilzad tror att ett fredsavtal kan slutas redan i augusti
Bild: Sayed Jan Sabawoon / EPA

USA håller fast vid att talibanerna måste avsluta alla krigshandlingar och godkänna Afghanistans konstitution i utbyte mot att 20 000 utländska soldater dras bort från Afghanistan stegvis.

Amerikanska källor säger att man har uppnått ungefär 80 procent av det som sattes upp som mål och att fyra stora frågor återstår ; terrorismbekämpning, förhandlingar mellan de afghanska parterna, USA:s reträtt samt en heltäckande vapenvila.

Talibanerna måste säga upp allt samarbete med organisationer som IS och Al Qaida, understryker USA som helst vill ha ett avtal före det afghanska presidentvalet i september.

Talibanernas talesman Zabiullah Muhajid är mer försiktig och vill inte slå fast något datum för ett eventuellt avtal.

- Vi är hoppfulla. Allt ser lovande ut och vi hoppas att det inte framkommer nya hinder men det beror också på amerikanerna, säger Zabiullah Muhajid.

Kritik och farhågor i blodigt Afghanistan

Trycket är hårt både i USA och Afghanistan eftersom kriget igen har vänt mot det värre under de senaste åren efter att Nato upphörde med krigsoperationer på marken år 2015.

FN slog på lördagen larm om att 1 500 civila dödades eller skadades förra månaden - det innebär att juli var den blodigaste månaden i Afghanistan på över två år.

Ökningen beror främst på att USA intensifierade sina flygattacker mot framryckande rebeller i maj medan talibanerna trappade upp sina attacker, särskilt i civila områden.

Ingen part kommer att vinna militärt och om ingen gör det så måste man nå en politisk uppgörelse här

― Armégeneralen Austin Miller

Över hälften av offren skadades eller dödades på grund av bomber vid vägkanten som antingen hade placerats ut av talibaner eller jihadister från terrororganisationer som IS och Al Qaida, uppger FN.

Talibanerna kontrollerar nu upp till hälften av distrikten i Afghanistan och många bävar för vad som komma skall om och när amerikanerna och deras utländska allierade lämnar landet abrupt och lämnar ett militärt vakuum efter sig som den afghanska armén inte kan fylla.

Samtidigt är krigströttheten påtaglig såväl i USA som Afghanistan.

President Donald Trump trycker hårt på sina förhandlare för att få till stånd ett avtal i god tid inför presidentvalet nästa år, så att han kunde peka på färska utrikespolitiska framgångar under sin kampanj.

Trump utlöste en storm av kritik nyligen då han frustrerat konstaterade att "jag nog kunde vinna kriget i Afghanistan, men jag vill inte döda 10 miljoner afghaner".

Afghanska demonstranter i Kandahar protesterar mot president Trumps uttalande nyligen om att han kunde vinna kriget i Afghanistan om han så vill
Bildtext Afghanska demonstranter i Kandahar protesterar mot president Trumps uttalande nyligen om att han kunde vinna kriget i Afghanistan om han så vill
Bild: EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ

Enligt detaljer som har läckt ut om USA:s planer vill försvarsministeriet Pentagon snabbt skära ner antalet amerikanska soldater från nuvarande 14 000 till ungefär 8 000.

Då skulle antalet soldater i Afghanistan vara i stort sett det samma som när Trump tillträdde för två och ett halvt år sedan.

USA:s militärkommendör i Afghanistan, armégeneralen Austin "Scott" Miller vill i stället satsa på flygvapnet och specialenheter som snabbt kunde sättas in mot IS och Al Qaida, som alltså inte omfattas av fredsprocessen.

- Ingen part kommer att vinna militärt och om ingen gör det så måste man nå en politisk uppgörelse här, medger Austin Miller.

USA:s förhandlingar med talibaner irriterar både den afghanska regeringen och medborgaraktivister som befarar att beslut fattas över deras huvuden utan att de har någon insyn.

Kvinnor är särskilt aktiva i sina krav på att de också hörs när man fattar beslut om framtiden, det framkom med all önskvärd tydlighet i maj då regeringen arrangerade ett traditionellt stort stammöte - Loya Jirga - i Kabul

Afghanska kvinnor som deltog i det traditionella stammötet Loya Jirga, kräver att inga beslut som berör det fattas över deras huvud
Bildtext Afghanska kvinnor som deltog i det traditionella stammötet Loya Jirga, kräver att inga beslut som berör dem fattas över deras huvud
Bild: EPA-EFE/JAWAD JALALI

Om och när USA och talibanerna träffar ett avtal om att avhålla sig från fientligheter, borde fredsprocessen gå vidare genom regelrätta fredssamtal mellan talibaner och den afghanska regeringen, något som talibanerna tills vidare har vägrat göra.

Talibanerna betraktar regeringen och president Ashraf Ghani som marionetter och vägrar att förhandla med dem innan man har fått till stånd ett separat avtal med USA.

Många afghaner är skeptiska till att talibanerna verkligen vill ha fred och att de skulle hålla sina löften om att respektera konstitutionen och jämställdhet inför lagen.

- Amerikanerna kallar detta för fredsförhandlingar men talibanerna ser på detta definitivt som förhandlingar om USA.s reträtt, säger en kritisk, anonym regeringstjänsteman.

Källor: AP, Reuters, Washington Post, New York Times

Diskussion om artikeln