Flygplats i San Francisco förbjuder engångsplastflaskor
San Franciscos internationella flygplats förbjuder försäljning av vatten i engångsplastflaskor.
Flygplatsen kräver att resenärer i fortsättningen hämtar en egen återanvändningsbar flaska som kan fyllas på i flygplatsens vattenautomater.
Förbudet kommer att gälla i flygplatsens alla restauranger, kaféer och varuautomater. Smaksatt vatten påverkas inte av förbudet.
Även andra flygplatser har haft liknande planer på förbud mot plastflaskor, men San Francisco är först i världen med att faktiskt införa ett förbud.
– Vi är, så vitt vi vet, den första flygplatsen i världen som inför det här, säger Doug Yakel, talesperson för flygplatsen till tidningen San Francisco Chronicle.
Har du hört? Vi lämnar bort engångsartiklarna! Från och med 20 augusti kan butiker, matställen och flygplatslounger inte längre sälja vatten på flaska. #ZeroWaste, skriver flygplatsen på Twitter.
Förbudet är en del av en femårsplan för att minska flygplatsens koldioxidutsläpp samt nettoenergiförbrukning. Man vill också se mindre plastflaskor bli dumpade på avfallsanläggningar.
Flygplatsen beskriver sig själv som en "branschledare" inom hållbarhet och har installerat solpaneler på flygplatsens tak.
Flygplatsen instruerar även alla resenärer att använda helt komposterbara bestick, inklusive sugrör.
Den ökande plastproduktionen i världen ett storskaligt problem
Den globala plastproduktionen har vuxit snabbt och ligger för närvarande på över 400 miljoner ton per år.
Engångsartiklar svarar för cirka 70 procent av plastavfall i haven.
Enligt en beräkning av Ellen MacArthur Foundation så kan haven år 2050 bestå av mer plast än fisk i vikt.
Varje år skadas eller dödas en miljon fåglar och mer än 100 000 marina däggdjur genom att trassla in sig i plast eller svälja plast som föda.
Från och med 2021 förbjuds engångsplast i EU och i Kanada.
Plastprodukterna som förbjuds i EU är bland annat sugrör, bomullspinnar och engångsbestick.
Källor: AFP