Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omkring 700 demonstranter greps i Moskva - ny korruptionsutredning mot oppositionsledaren Navalnyj

Från 2019
Uppdaterad 03.08.2019 19:41.
Kravallpolis griper man i Moskva den 3 augusti 2019
Bildtext Kravallpolis griper demonstrant i Moskva den 3 augusti 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Polisen i Moskva har gripit omkring 700 oppositionsaktivister som försökte trotsa ett demonstrationsförbud. Demonstranterna protesterar mot att lokala myndigheter inte tillåter oppositionella eller obundna kandidater att ställa upp i lokalvalet i september.

En av de demonstranter som greps idag, var den hungerstrejkande juristen och oppositionsledaren Ljubov Sobol, en av dem som förbjöds från att ställa upp i kommunalvalet.

Sobol greps och slängdes i en polisbil då hon skulle stiga ut ur en taxi.

Juristen Ljubov Sobol som inte tilläts ställa upp i kommunalvalet i Moskva i september, var en av de demonstranter som greps i Moskva på lördagen
Bildtext Juristen Ljubov Sobol som inte tilläts ställa upp i kommunalvalet i Moskva i september, var en av de demonstranter som greps i Moskva på lördagen
Bild: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Aktivisterna skulle samlas vid flera platser där de skulle fortsätta sin fredliga marsch, men polisen hann varje gång före, enligt den obundna observationsgruppen OVD-Info.

Polisen säger att omkring 350 personer försökte trotsa demonstrationsförbudet.

För en vecka sedan greps nästan 1 400 demonstranter då de försökte samlas för demonstrationer och både polisen och stadens myndigheter har tagit i bruk allt mer hårdhänta metoder mot demonstranterna.

Ny korruptionsutredning mot Alexej Navalnyj

Sobol och andra obundna aktivister är allierade med den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Navalnyj utsattes för en ny myndighetsattack på lördagen då brottsutredare meddelade att de har inlett en utredning om misstänkt penningtvätt i Navalnyjs stiftelse FBK (Kamp mot korruption) som har arbetat för att avslöja korruption i den högsta statsledningen.

Navalnyjs organisation anklagas för att ha tagit emot en summa motsvarande över 14 miljoner euro, trots att den lär ha känt till att pengarna kom från olagliga källor.

Alexej Navalnyj.
Bildtext Aleksej Navalnyjs antikorruptionsorganisation FBK anklagas nu för penningtvätt
Bild: All Over Press/YURI KOCHETKOV

FBK som i allt högre grad använder Youtube och andra sociala medier för att nå sin publik, har bland annat avslöjat hur premiärminister Dmitrij Medvedev äger lyxvillor och annan miljonegendom utan att kunna redogöra för hur han har fått pengarna för anskaffningarna.

FBK:s mest populära Ýoutube-video - den om Medvedev - har setts
över 31 miljoner gånger.

Navalnyj som har dömts till 30 dagars fängelse för att ha uppmanat till otillåtna demonstrationer har också anklagat fängelsemyndigheter för att ha försökt förgifta honom i fängelset efter att han förra veckan togs in på sjukhus för misstänkta allergiska symptom.

Ljubov Sobol som alltså greps i Moskva idag arbetar för övrigt som jurist i FBK, vars senaste avslöjanden har handlat om korruption i den närmaste kretsen kring Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin.

Källor: Reuters, AFP

Antalet gripna har uppdaterats från över 300 till närmare 400 personer.
Antalet gripna uppdaterades från närmare 400 till omkring 600 kl. 18:11 och till omkring 700 kl 19:41.

Diskussion om artikeln