Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Maria Huntingtons drömserie gav FM-guld, nytt personbästa och VM-resa – stod för alla tiders tredje bästa inhemska poängsaldo

Från 2019
Uppdaterad 03.08.2019 20:47.
Maria Huntington.
Bildtext Mångkamparen Maria Huntington är i toppform
Bild: Lehtikuva

Maria Huntington uppvisade en imponerande serie prestationer i damernas sjukamp då hon i samtliga sju grenar lyckades över förväntan. Huntingtons resultat 6339 är alla tiders tredje hårdaste finländska notering, och med resultatet överskred hon med 39 poäng kvalgränsen till friidrotts-VM i Doha.

Huntington tog guldet efter att ha gjort personliga rekord i fyra av grenarna, och var dessutom mycket nära rekord i de återstående grenarna.

Redan på fredagen lyckades Huntington framför allt på 100m häck där hennes rekordnotering 13,09 samtidigt är alla tiders femte bästa tiden. Hon fyllde på med personligt rekord också på 200m med 24,29. Då också höjdhoppet (183cm) och kulan (12,67) var nära hennes rekord var förutsättningarna fina inför lördagens tre avslutande grenar.

Huntington gjorde det ändå svårt för sig i längdgropen med två inledande ogiltiga hopp. Trots att katastrofen var nära uppvisade Huntington i sitt sista försök mental styrka med att notera 643, endast en centimeter från hennes rekord.

– Löpningen fungerar nu så bra att trots att jag flyttat stegmärket bakåt blev det två övertramp. Men jag visste att längdhoppsformen är så bra att jag flyttade ordentligt på stegmärket till det sista hoppet, berättar hon för Yle Sporten.

Huntington följde upp med 44,20 i spjut, vilket igen var en klar förbättring av hennes gamla personliga rekord.

– Spjuttävlingen var bra, och fint att jag lyckades med förbättringen i det sista försöket, sade Huntington.

På den avslutande 800m behövde Huntington c 2.23 för att nå VM-kvalgränsen. Huntington öppnade ursinnigt starkt på det första banvarvet med c 66 sekunder, och trots total trötthet på vingliga ben pressade hon sig till ett nytt personligt rekord med flera sekunder 2.20,27.

Programmet är inte längre tillgängligt

– Det var en svår målraka, men jag såg klockan hela tiden. Jag försökte bara hänga med i Jutta Heikkinens fart så länge som möjligt, sade en rörd Huntington om 800-metersloppet.

Resultatet 6339 är samtidigt också finländskt rekord i U23-åldersklassen. Av alla finländare har endast Satu Ruotsalainen och Tiia Hautala gjort hårdare resultat någonsin. Guldet var Huntingtons andra i rad i Kalevaspelen, och plåster på såren efter att hon för några veckor sedan tvingades bryta mångkampen i ett av säsongens huvudmål, U23-klassens EM-tävlingar.

Klubbkompisen i Tampereen Pyrintö och Universiad-segraren Miia Sillman tog silver på goda 6048, medan syskonen Jutta och Hertta Heikkinen också var snubblande nära drömgränsen 6000 poäng.

Diskussion om artikeln