Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Texasskytten utreds för terrorism - åklagaren yrkar på dödsstraff

Från 2019
Uppdaterad 04.08.2019 20:19.
Människor ber efter skjutningen i El Paso, Texas som krävde 20 dödsoffer.
Bildtext Människor samlade för att hedra dödsoffren under en nattlig gudstjänst i en katolsk kyrka i El Paso, Texas den 3 augusti 2019.
Bild: EPA

Myndigheterna bekräftar att 20 personer har dött och minst 26 personer skadats i samband med en skjutning vid köpcentret Cielo Vista Mall i staden El Paso i Texas, USA.

Under söndagen framgick det i samband med en presskonferens att åklagaren kommer att yrka på dödsstraff för den 21 år gamla misstänkta mannen.

Brottet kommer att utredas som inhemsk terrorism, enligt nyhetsbyrån AP.

Här kan du se presskonferensen.
Skjutningen är den åttonde dödligaste i amerikansk modern historia - mätt i antal dödsoffer.

Gärningsmannen började skjuta omkring sig i köpcentret vid 11-tiden på lördag förmiddag lokal tid. Skjutningen ska ha börjat utanför en Walmart-affär.

Tusentals människor befann sig i köpcentret vid tidpunkten. Polisen var på plats sex minuter efter att larmet gick och lyckades efter en omfattande operation gripa den misstänkta gärningsmannen.

Texas.
Bildtext Polisen anlände till köpcentret några några minuter efter att larmet gick och lyckades gripa den misstänkte gärningsmannen.
Bild: EPA

Enligt myndigheterna har åtminstone 26 personer skadats. De vårdas på lokala sjukhus i El Paso.

Inledningsvis varierade rapporterna om dödssiffran. Texas guvernör Greg Abbott bekräftade antalet 20 döda vid en presskonferens senare under kvällen.

Staden El Paso ligger nära den mexikanska gränsen och bland offren i skjutningen finns också mexikanska medborgare, rapporterar CNN.

Mexikaner vid gränsen mellan Mexiko och USA.
Bildtext Flera samlades vid gränsen mellan USA och Mexiko för en tyst solidaritetsdemonstration för offren i El Paso. “Inga fler vapen” står det på skylten.

Hatbrottsmotiv undersöks av polisen

I anslutning till skjutningen har polisen i Texas också fått tag på ett manifest med främlingsfientligt innehåll.

I manifestet, som publicerades på ett internetforum före skjutningen, ska det bland annat stå att masskjutningen är ett svar på en ”latinamerikansk invasion av Texas”, skriver New York Post.

I manifestet ska författaren även uttrycka sitt stöd till masskjutningen i Christchurch i Nya Zeeland.

Skytten i Nya Zeeland dödade 51 personer i två olika moskéer.

– Manifestet tyder på att det här var ett hatbrott. Men vi måste säkra att det verkligen var ett manifest skrivet av den här personen, säger Greg Allen, polischef i El Paso under en presskonferens.

Polisen kommer att undersöka manifestet i syfte att se om det kan kopplas ihop med den misstänkte gärningsmannen, rapporterar CNN och New York Times.

Starka reaktioner - Trump lovar federalt stöd till polis och myndigheter

Skjutningen har väckt starka reaktioner på många håll i USA.

Tidigare kongressledamoten Beto O´Rourke är hemma från El Paso och har kommenterat händelsen i flera repriser på twitter. O´Rourke, som också tävlar om att bli demokraternas presidentkandidat, skriver bland annat att han är bedrövad över det som hänt men att han litar på att El Paso kommer att återhämta sig.

President Donald Trump kommenterade också händelsen på twitter tidigare under lördagen. I ett inlägg skriver han att “rapporterna ser bistra ut” och utlovar “fullständigt federalt stöd” till polis och myndigheter.

El Pasos borgmästare, Dee Margo, skriver att han ber för offren och de anhöriga och att El Paso “inte kommer att definieras av detta meningslösa våldsdåd". Dee Margo skriver också att gärningsmannen inte är hemma från El Paso.

Flera politiker, myndigheter, organisationer och privatpersoner har också uttryckt sympatier och kondoleanser till offren.

Krav på skärpta vapenlagar

Händelsen har gett ny fart åt diskussionen kring skärpta vapenlagar i USA.

USA:s representanthus talman Nancy Pelosi kräver att man tar tag i vapenvåldet, skriver CNN.

Alltför många familjer har tvingats stå ut med skjutvapenvåldets dagliga fasa. Nu får det vara nog. Den republikanska senatens fortsatta overksamhet är en förolämpning mot vår högtidliga plikt att skydda oskyldiga män, kvinnor och barn, och en gång för alla sätta stopp för farsoten, sa Pelosi i ett uttalande.

Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, skriver på Twitter att "vi måste handla för att få stopp på vapenvåldet i USA".

Artikeln har uppdaterats kl 08:53 med ny information.
Artikeln har uppdaterats kl 06:55 med ny information.
Artikeln har uppdaterats kl 04.35 med ny information.
Artikeln har uppdaterats kl 19:35 med ny information om att åklagaren yrkar på dödsstraff och 20:19 med ny infomation om att brottet utreds som inhemsk terrorism.

Källor: AP, AFP, CNN, CBS News, New York Times, Washington Post, New York Post

Diskussion om artikeln