Islamiska staten kan återhämta sig för nya attacker redan i år befarar FN
Islamiska staten planerar nya attacker världen över, särskilt i Europa, varnar FN i en ny rapport.FN-experter lägger fram en dyster bild av hotet från IS, knappt ett halvår efter att terrorgruppen förlorade sina sista fästen i Syrien och Mellanöstern.
IS lider av penningbrist men den försöker "nu anpassa sig, konsolidera sig och återhämta sig i regionen", skriver FN-utredarna.
Gruppen försöker också underblåsa "existerande meningsskiljaktigheter och oro i europeiska länder."
IS lägger tyngdvikt på hur det kan stärka sin kapacitet att planera och utföra komplicerade internationella attacker.
- Den nuvarande pausen i attacker varar inte länge, kanske inte ens till slutet av år 2019, befarar FN-experterna som stöder sig på information från medlemsländer.
Terrorgruppens ledare följer den politiska utvecklingen i Västeuropa och utreder mäjliga attacker som kunde underblåsa politiska konflikter.
FN tror att IS redan har utrett möjliga mål och placerat ut sprängämnen inför attacker.
30 000 IS-medlemmar och anhöriga vid liv
IS förlorade sitt sista fäste i Baghuz i östra Syrien i mars, men många av gruppens medlemmar är kvar i Syrien och Irak, där de kan röra sig relativt obehindrat och utföra nya terrorattacker.
FN uppskattar att omkring 30 000 IS-krigare och deras anhöriga överlevde konflikten och de utgör ett orosmoment för en lång tid framöver.
- En del kanske ansluter sig till Al Qaida och det kan uppstå nya terroristgrupper.
Europeiska länder uppskattar att upp till 6 000 av deras medborgare anslöt sig till olika jihadistgrupper och att de flesta av dem blev medlemmar av IS.
Omkring 40 procent av dessa personer finns det ingen information om och de kan befinna sig var som helst.
FN oroar sig också att att fängslade jihadister i Europa kan radikaliseras ytterligare i fängelse. Den första vågen av sådana fängslade jihadister börjar friges år 2020, påpekar utredarna.
Afghanistan, AL Qaida oroar
Även länder i Centralasien oroar sig för återvändande jihadister men också för terroristhot från Afghanistan, där USA för närvarande förhandlar om en reträtt och ett fredsavtal med talibanerna.
USA har uttryckt förhoppningar om ett genombrott i fredsförhandlingarna redan här månaden och många länder i regionen oroar sig för det militära tomrum som amerikanerna eventuellt lämnar efter sig.
IS beräknas ha mellan 2 500 och 4 000 medlemmar i Afghanistan trots att gruppen har misslyckats i sina försök att sprida sig ut över hela landet.
Terroristnätverket Al Qaida förblir också aktivt trots uppgifter om att Osama bin Ladens son Hamza skulle ha dödats.
Al Qaida är starkare än IS särskilt i nordvästra och västra Afrika. skriver FN.
- Al Qaida ser Afghanistan fortfarande som en fristad för sina ledare, på grund av sina långvariga och starka band till talibanernas ledare.