Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Spjut och tresteg förgyller avslutningsdagen av Kalevaspelen

Från 2019
Uppdaterad 04.08.2019 14:36.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kalevaspelen i Villmanstrand, söndag (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Under avslutningsdagen av Kalevaspelen avgörs bland annat herrarnas spjutkastning och trestegsfinalerna för både damer och herrar. Formbesked väntas bland annat av den VM-aktuella trion Antti Ruuskanen, Kristiina Mäkelä och Simo Lipsanen.

I herrarnas spjutfinal saknas både Oliver Helander och Tero Pitkämäki, vilket gör Antti Ruuskanen till den största guldfavoriten. Ruuskanen har efter sin fina säsonginledning i Raseborg sökt toppformen, men i Kalevaspelen har Ruuskanen som vana att kasta långt, och har i Villmanstrand goda chanser att ta sitt fjärde FM-guld.

Toni Kuusela som klarat VM-gränsen 83 meter och Lassi Etelätalo som kastat över 81 meter i år torde bjuda på det bästa motståndet. I Helanders frånvaro hoppas IF Raseborgarna att klubbens andra spjutkastaräss Teo Takala lyckas upprepa fjolårets medaljprestation.

I damernas tresteg knyts intresset till VM-klara Kristiina Mäkelä som efter en flera veckor lång tävlingspaus nu går in för att ge ett starkt formbesked. Mäkelä hoppade 13,97 i Paavo Nurmi Games i början av juni. Ifall träningen gått bra kan t.o.m. Heli Koivulas 14,39 vara i fara. Koivulas rekordhopp gjordes på samma hopplats i Villmanstrand nästan på dagen för 16 år sedan.

I herrarnas tresteg hoppas hemmapubliken på att den egna sonen Simo Lipsanen äntligen får en fullträff. Lipsanens trilskande vrist har gjort säsongen till en besvikelse så här långt, men det är en tidsfråga när nationsrekordinnehavaren igen hoppar över 17 meter.

I flera övriga finaler har SFI-friidrottarna goda chanser att hävda sig. De klaraste guldchanserna har Esbo IF:s Oskari Mörö på 400m häck och Borgå Akilles Sara Kuivisto på 800m.

Tävlingarna kan ses på Yle Arenan och i TV2 14.30-16.20 och 16.35-18.10 med svenskspråkiga kommentarer av Janne Isaksson och Mikael Ylöstalo.

Diskussion om artikeln