Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fullt upp vid familjerådgivningen på hösten – efter semestern är det många som vill skilja sig

Från 2019
barn som tittar på föräldrarna
Bildtext Efter semestertider är det ganska vanligt att man tar kontakt med oss och önskar en förbättring i sin parrelation. När vi tillbringar mer tid tillsammans så blir det tydligare hur vi har det i vår parrelation och i familjen, säger Carina Borg.
Bild: Yle/ Marcus Rosenlund

Vid familjerådgivningen i Vasa märker psykolog Carina Borg tydligt av trenden att många söker hjälp då vardagen drar igång igen efter semestern. Höga förväntningar och tid för reflektion är några av förklaringarna till varför många skiljer sig efter semestern.

Inför familjens gemensamma sommarsemester är förväntningarna ofta höga. Under den gemensamma tiden då alla är lediga, händer det lätt att man planerar in lite för mycket. I värsta fall kan semestern leda till mer stress även för barnen, och parförhållandet kan börja knaka i fogarna.

Många fattar beslutet då hösten nalkas

Enligt Statistikcentralen toppar augusti tabellen för skilsmässor. Enligt Carina Borg, ledande psykolog vid familjerådgivningen i Vasa kan förväntningarna inför semestern och den gemensamma semestertiden vara droppen som får bägaren att rinna över.

– Efter semestertider är det ganska vanligt att man tar kontakt med oss och önskar en förbättring i sin parrelation. När vi tillbringar mer tid tillsammans så blir det tydligare hur vi har det i vår parrelation och i familjen.

Kvinna i glasögon sitter i en fotölj med händerna korsade över knät.
Bildtext Ledande psykolog Carina Borg.
Bild: Yle/Sebu Björklund

– Under semestern är det mycket som är annorlunda jämfört med vardagen. Vi drar ner på rutinerna, vi har höga förväntningar på samvaron och umgås mer tillsammans. Och detta får oss att fatta ett beslut när hösten sedan nalkas.

En faktor som spelar in är enlig Borg att man under sommaren har mer tid att reflektera över dessa saker och kanske också mer energi att ta itu med saken. Ofta kan det även vara så att man inte vill “förstöra” semestern varken för sig själv, sin partner eller barnen. Då skjuts ärendet upp tills efter semestern och syns på så sätt i statistiken.

Kvinna tittar ut genom fönster.
Bildtext Under sommaren har man mer tid att reflektera över saker och också mer energi att ta itu med det som inte känns bra.
Bild: Yle/ Marcus Rosenlund

Viktigt att ta tid att träffas och konfrontera känslor

Om man vill förhindra konflikter är det enligt Borg viktigt att man inför sommaren ser till att ge sig själv och sin partner tid att träffas och konfrontera eventuella känslor och tankar som dyker upp.

– Det är klart att det handlar om svåra känslor som är smärtsamma att möta. Men att man också ger utrymme för det, utan krav på att de behöver lösas.

– Om det faktiskt är så låst att det blir stridigheter och konflikter när man försöker ta upp viktiga saker, då kanske man bör tänka på hur man kan dela känslan utan ord. Bara vara nära, hålla handen och på det sättet ändå signalera att man vet hur den andra känner det och att vi delar det här, säger Borg.

käsi kädessä
Bild: AOP

Ta hjälp av familjerådgivningen

För många hjälper det också att få ett utomstående perspektiv på situationen och få hjälp med att lösa knuten. Efter semestrarna kan det vara svårare att direkt få hjälp via familjerådgivningen, men alla par kontaktas och får hjälp så snabbt som möjligt.

Även för barnen kan semestern vara stressfylld. Avsaknaden av rutiner kopplat med höga förväntningar kan leda till påfrestningar på barnens känsloreglering och hur barnen styr sitt beteende.

– Det är bra att komma ihåg att även roliga händelser och aktiviteter behöver tid för mental bearbetning, både för barn och vuxna. Och ibland har vi på familjerådgivningen tydligt märkt att föräldrarna efter semestertider söker stöd för att bemöta barns raseriutbrott, säger Borg.

Se över och skala bort aktiviteter

Under semestern händer det lätt att dagarna blir fullproppade med evenemang. Det är fotbollsturneringar, tivolibesök och små semesterresor som ska klämmas in i veckorna. Det kan bli för intensivt för barnet, med oönskade följder.

– Barnen kommer ihåg från barndomen de små stunder som man har delat tillsammans, inte nödvändigtvis de stora resorna som man gjort tillsammans, säger Borg.

En pojke håller om en flicka och blickar ut mot en äng
Bild: Pixabay/blickpixel

När vardagen sedan infinner sig, så är det viktigt att så snabbt som möjligt återgå till goda rutiner vad gäller sömn, mat och motion. Och det är inte enbart barnen som behöver sömn, utan även föräldrarna.

– Planera även tillsammans hur mycket aktiviteter utanför hemmet ni vill ha i veckan. Var realistiska, sikta lågt och skala bort, säger Borg.

För dagisbarn kan semestern i värsta fall vara betydligt kortare än för skolelever, då gäller det också att se till att rutinerna är i skick och att barnet blir bemött på rätt sätt.

På frågan om barnen har det för stressigt nuförtiden säger Carina Borg såhär:

– Barns känslor och välmående har mycket att göra med hur vi vuxna har det, och man vet att föräldrarna är stressade, så det kan ligga nåt i det. I familjen påverkar vi varandra och det blir en gemensam stressnivå.

– Så det kan vara bra att tänka på barnets dag som en arbetsdag. Barnet behöver också få stressa av efter att ha umgåtts med många andra barn i en intensiv miljö.

Diskussion om artikeln