Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sara och Jonte flyttade hem till Österbotten efter 20 år i Helsingfors: "Här finns det mesta man behöver"

Från 2019
Jonte Wingren i en svart tröja och Sara Åström i en grå tröja. De sitter på ett café, i bakgrunden syns caféets kassa.
Bildtext Jonte Wingren och Sara Åström.

Sara Åström och Jonte Wingren lämnade storstaden för att få lugn och ro, en egen liten jordplätt och få bo närmare sina familjer.

Förra sommaren packade Sara Åström och Jonte Wingren ihop bohaget i Helsingfors och flyttade hem till Österbotten. Båda hade flyttat bort från hemorten för att studera och det kom att ta över tjugo år innan de återvände.

Familjen och ett eget hem med trädgård var det som lockade dem att återvända.

– Vi har all släkt och familj här uppe. Och så längtade vi efter lugn och ro. Det var lite väl hektiskt att bo i stan, säger Jonte.

Jag hade bott i höghus i nästan tjugo år och hört grannarna dygnet runt. Och jag orkade inte ta några strider eller klaga på våra grannar

Sara säger att hon tänkt över flytten den senaste tiden – vad som är positivt och vad som är negativt med att återvända hem.

– Jag har faktiskt funderat över det. Men jag har svårt att hitta några nackdelar med flytten, säger Sara.

Lugnare tempo

Fastän Helsingfors inte är någon stor metropol är tempot ett helt annat säger Jonte. Sara säger att det mest ansträngande för hennes del var höghuslivet.

– Jag hade bott i höghus i nästan tjugo år och hört grannarna dygnet runt. Och jag orkade inte ta några strider eller klaga på våra grannar.

Både Sara och Jonte tycker om att jobba ute i det fria och familjen hade en odlingslott tillsammans med några vänner. Det slutade med att de tillbringade allt mera tid på odlingslotten.

– Vi åkte dit på kvällarna bara för att dricka kaffe. Vi märkte att det här är något vi saknat, vi ville ha en egen gård där man kan göra saker, säger Sara.

Lätt att hitta jobb

Att hitta ett intressant och givande arbete är viktigt, säger Sara. Men att hitta jobb visade sig bli enkel.

Jonte är sjukskötare och i dag jobbar han på Folkhälsans dagcenter. Sara fick arbete som arbetsvälmåendekoordinator på staden Jakobstad.

– Vi fick jobb ganska samtidigt och då beslöt vi oss för att flytta. Men det kan bra hända att vi flyttat även om bara en av oss hittat jobb direkt, säger Sara.

Vi har kommit fram till att vi under det här året gått på fler konserter och evenemang än vi gjorde under hela vår tid i Helsingfors

Barnen började komma upp i högstadieåldern och familjen ville gärna flytta innan dess för att göra det lättare för dem att finna sig till rätta och hitta vänner.

Med familjen nära är det också lättare att få barnvakt när det behövs.
Ville paret göra något på tumanhand i Helsingfors gällde det att ordna barnvakt och planera i god tid.

– Att göra något spontant på tumanhand var omöjligt. Vi har kommit fram till att vi under det här året gått på fler konserter och evenemang än vi gjorde under hela vår tid i Helsingfors, säger Jonte.

Här finns det mesta man behöver

Vad säger paret då om evenemang som "Kom hit" och guldbiljetter. Går det att locka återflyttare?

– Det är alltid bra med en lite morot, säger Jonte.

– Absolut och jag tror man ska lyfta fram att här finns faktiskt det mesta man behöver för att leva ett gott liv, säger Sara.

Finns det något negativt med flytten så är det att avstånden är längre och att det blir en hel del bilåkning. Men så var det ju i Helsingfors också

Sara lyfter fram det breda kulturutbudet och idrotts- och motionsmöjligheter.

– Fritiden här blir också mera avslappnad här. Vill man se världsstjärnor är det lite värre, men då är det bara att ta tåget till Helsingfors.

Bygger hus i Larsmo

Sara och Jonte har funnit sig till rätta i sin nya vardag i Larsmo. De har rotat sig så bra att de precis börjat bygga hus. Det är enkelt att hitta kompetenta byggare som är hjälpsamma och gärna delar med sig av sin kunskap.

– Finns det något negativt med flytten så är det att avstånden är längre och att det blir en hel del bilåkning. Men så var det ju i Helsingfors också säger Jonte, det var ett hattande fram och tillbaka med att föra barnen till träningar.

En del i ett sammanhang

Hur har då barnen anpassat sig till sin nya vardag? Det måste ändå vara lite skrämmande att packa ihop allt man har och riva upp barnen med rötterna.

– De har klarat det bra. Ena dottern sa efter sin första dag i skolan i Larsmo att det var den bästa skoldagen någonsin. Jag tror det beror på att att de blev så vänligt bemötta i sina nya klasser, säger Sara.

Överlag är stämningen mindre formell och mer inkluderande här än i Nyland säger Sara. Människor är personliga och vill veta saker om människan de möter.

– Det är ju kanske både på gott och ont i längden sen, men man blir väldigt väl mottagen. Om det så är i kafferummet eller i butiken så är man ganska så snabbt en del i ett sammanhang, säger Sara.

Diskussion om artikeln