Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransman flög över Engelska kanalen på bräda

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Fransk uppfinnare flög över engelska kanalen på bräda - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter ett misslyckat försök för tio dagar sedan lyckades fransmannen Franky Zapata i dag ta sig över Engelska kanalen med den flygande bräda som har själv uppfunnit.

Den cirka 35 kilometer långa färden från Sangatte utanför Calais till Saint Margaret’s Bay nära Dover tog 22 minuter och topphastigheten var 177 kilometer i timmen. Brädan är försedd med fem små jetmotorer.

Under det första försöket misslyckades mellanlandningen då han skulle ta en ny ryggsäck med bränsle. Då kolliderade Zapata med den båt han skulle landa på. Den här gången använde han sig av en större båt och en större landningsplatta.

Uppfinnaren säger att vinden utgjorde en utmaning under färden och att han fick problem med balansen då vinden plötsligt avtog.

Militärt intresse

Zapata introducerade sin uppfinning för den stora publiken under Frankrikes nationaldag den 14 juli då han flög och svävade över en militärparad i Paris.

Uppfinnaren har fått 1,3 miljoner euro av den franska militären för att utveckla apparaten.

Den brittiska marinen säger att den har genomfört ett lyckat försök med en liknande uppfinning. Richard Browning flög då mellan två fartyg med hjälp av en specialdräkt och små jetmotorer.

Zapata säger att han också jobbar på en flygande bil.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln