Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kristiina Mäkelä tillbaka i hetluften med guld och toppresultat: "Som första tävling efter pausen var det en helt fin insats"

Från 2019
Kristiina Mäkelä är i fin form
Bildtext Kristiina Mäkelä nöjd med stabiliteten
Bild: Lehtikuva

Vår bästa trestegshoppare Kristiina Mäkelä är tillbaka i tävlingssammanhang efter en flera veckor lång tävlingspaus. Comebacken gick fint och Mäkelä hemförde sitt sjunde FM-guld med det fina resultatet 14,19.

Guldresultatet uppnåddes i en medvind på 4,8m/s. I statistikdugliga vindförhållanden nådde Mäkelä 14,15 vilket är nytt inhemskt årsbästa.

– Benen kändes lite mjuka och tunga, men banan är snabb. Serien var jämnbra och det talar om ett nivålyft. Vissa prestationer kändes inte så bra men som första tävling efter pausen var detta en helt fin insats.

Mäkelä har koncentrerat sig på träning sedan Paavo Nurmi Games i början av juni. Den stabila serien (x - 13,89 - 14,19w - 13,91 - 14,00 - 14,15) vittnar om att Mäkelä mycket väl ännu i år kan hota Heli Koivulas nationsrekord på 14,39.

Koivulas rekord är hoppat i Villmanstrand för 16 år sedan, men ännu idag överlevde rekordet Mäkeläs attacker.

Simo Lipsanen tog herrguldet på sin hemma-arena

Också i herrarnas final var den VM-klara favoriten bäst. Villmanstrands egna Simo Lipsanen har efter ett toppresultat under hallsäsongen inte ännu kommit i samma form utomhus då han bland annat besvärats av en ömmande vrist.

Simo Lipsanen
Bildtext Nytt guld för Simo Lipsanen
Bild: Lehtikuva

Lipsanen tog ledningen i andra omgången med 16,44, och den enda seriösa rivalen Tuomas Kaukolahti kunde aldrig svara. För Lipsanen betydde detta fjärde guldet i tresteg.

– Vristen känns bättre så vi går i rätt riktning sade Lipsanen efter guldet.

Nivån var ovanligt bra med hela medaljtrion över 16 meter. Tuomas Kaukolahti tog silvret med 16,29, och Topias Koukkula bron med 16,12.