Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Trump kommenterar masskjutningarna: Det finns inte plats för hat i vårt samhälle

Från 2019
Uppdaterad 05.08.2019 06:58.
Två personer gråter vid blommor.
Bildtext Massakern i Texas upprör såväl amerikaner som mexikaner.
Bild: EPA-EFE

President Donald Trump kommenterade masskjutningarna sent under söndag kväll med att säga att det inte finns plats för hat i vårt samhälle.

Trump menar också att gärningsmännen i båda skjutningarna led av mentala problem och säger att man måste sätta stopp för våldet som pågått i USA under en lång tid.

Trump har kritiserats för sin invandringskritiska retorik och somliga anser att presidentens politik rentav föranlett oskyldiga människors död efter lördagens masskjutning i El Paso, Texas. Han har även kritiserats för sitt sätt att tala om en ''invasion'' vid den södra gränsen.

Det här kommenterade presidenten inte på söndagen men lovade kommentera händelserna ytterligare under måndagen, kring klockan 17 finsk tid.

President Donald Trump valde att hålla låg profil sedan de båda masskjutningarna och har fram till sen söndagskväll endast kommenterat attackerna skriftligt, bland annat på Twitter.

Mexiko vidtar rättsliga åtgärder efter skjutningen i El Paso

Med anledning av massakern i Texas där bland annat flera mexikaner skadades och dog, kommer Mexiko att vidta rättsliga åtgärder för att skydda såväl sina landsmän som amerikaner med mexikanskt påbrå, enligt landets utrikesminister Marcelo Ebrard.

Domingo Garcia, ordförande för det latinamerikanska förbundet League of United Latin American Citizens, sade i sitt tal under söndagen att det är beklagligt att ytterligare en massaker utfördes på rasistiska grunder och konstaterade att man måste stå upp för och bekämpa det rasistiska våldet.

marcelo ebrard håller tal
Bildtext Mexikos utrikesminister vill vidta rättsliga åtgärder.
Bild: EPA-EFE

Sex mexikaner uppges ha dött i skjutningen där allt som allt 20 människor bragts om livet.

El Paso är en populär destination för helgshopping bland mexikaner som bor nära den amerikanska gränsen.

Polis utreder rasistiskt manifest

Det förekommer uppgifter om att skytten avsiktligt ska ha valt ut offer med latinamerikanskt ursprung, vilket innebär att brottet dels utreds som hatbrott.

Omkring 20 minuter innan massakern ska ett rasistiskt manifest ha publicerats på en nätsida där det ska ha framgått att skjutningen är ett svar på ‘’den mexikanska invasionen’’.

I manifestet ska det även ha framgått att personen bakom det anser att latinamerikaner kommer att ta över ekonomin och regeringen.

Polis utreder ifall det verkligen är den 21-årige skytten som ligger bakom manifestet med tanke på huruvida brottet ska rubriceras som hatbrott.

Under söndagen stod det även klart att skytten också utreds för terroristbrott.

Källor: AP, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln