Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Borde finnas fler campingplatser i skärgården" - Husbilarna har ökat med 20 procent på tio år medan husvagnarna blir färre

Från 2019
Uppdaterad 12.08.2019 19:14.
Mikael Lindström sitter i förarsätet på sin stora husbil.
Bildtext Mika Lindström har aldrig ångrat att han skaffat husbil.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Det är sen morgon i Kasnäs och ett tiotal husbilar står parkerade på campingplatsen. Under ett soltak sitter fyra personer och dricker kaffe och planerar dagens program.

- Vi är rätt så nya karavanare och gjorde vår första tur genom Europa med husbilen förra vintern. Vi jobbar fortfarande men nu har man med allt större iver börjat vänta på pensionen, säger Mika Lindström.

Det var i första hand Mika Lindströms fru som tog upp det här med husbil och karavanliv. Efter en tids funderande skaffade de sig en husvagn, men de följer trenden i Finland och bytte ganska snabbt till husbil.

- Det är ju så bekvämt att bara packa in sina grejer och åka i väg. Tar man paus går man dit bak och kokar kaffe, och det är enklare att manövrera en husbil, säger Lindström.

I Finland har mängden husvagnar stadigt ökat medan husvagnarna blir allt färre. Enligt Traficom finns det i juni i år 63 200 registrerade husvagnar medan det i juni för tio år sedan fanns 65 800 husvagnar.

Samtidigt som mängden registrerade husvagnar minskat med 4 procent på tio år har antalet husbilar ökat med mer än 20 procent.

En stor husbil med ett soltak på en grusplan .
Bildtext En rymlig husbil, men i Spanien var Lindströms bil i största laget för där är det trångt om utrymme.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Det stämmer även med statistiken som föreningen SF-Caravan tagit fram. 1979 var bara 15,2 procent av alla campingfordon husbilar medan husvagnarna stor för hela 84,8 procent. 2017 har husbilarna knappat in och står för 45,3 procent av hela campingflottan jämfört med vagnarna som står för 54,7 procent.

- Jag fixar på husbilen ganska mycket själv om något går sönder, vilket det gör med jämna mellanrum då det skumpar och kränger. Jag försöker hjälpa andra då jag kan. Sådan är kulturen inom campingvärlden, man hjälper varandra då det går, säger Lindström.

Han har märkt att allt fler unga syns på campingområdena vilket uppskattas.

- Förr var det mest pensionärer man såg, men redan på den korta tid vi varit med märks det att allt fler barnfamiljer valt campingsemester och det är riktigt roligt! säger Lindström.

Bor i Spanien och Portugal på vintern

I Finland finns det cirka 400 campingplatser för husbil, men enligt paret Lindström finns det ganska få platser längs med kusten och i skärgården.

- Det blir visserligen bättre hela tiden, och här vid Kasnäs, en av de första i området, har man lyckats riktigt bra! Tyvärr är det helt smockfullt här under sommaren med bara drygt 30 platser. De sociala utrymmena behöver vara fräscha och rena. Slitna platser från 1970-talet undviker vi, fast det är ju en smaksak, säger Lindström.

- Vilken plats som har varit bäst i Finland svarar jag inte på för alla tycker ju olika, men själva gillar vi kusten. Här i Kasnäs är det fint, Poroholma har varit trevligt liksom Lotholmen i Gustavs för att nämna några. Kusten är vår grej, säger han.

Husvagn på campingplatsen i Kokon i Borgå
Bildtext Husvagnar tappar i popularitet.
Bild: Yle/Carmela Walder

Enligt föreningen SF-Caravan omsätter campingverksamheten 75 miljoner euro i Finland varje år. Enligt dem är möjligheterna för utveckling inom branschen stora, framför allt på glesbygden där det kanske annars inte finns så många alternativ.

Sedan Mika Lindström och hans fru började med camping för fem år sedan har de blivit bekanta med paret Jari och Vuokko Siltala som vistas i Portugal och Spanien under vintrarna. Jari Siltala driver en populär videoblogg för karavanentusiaster.

- Min senaste videoserie genom Europas campingvärld lockade till sig flera hundra nya prenumeranter. Där kan man se vilka platser vi tycker att är sevärda och vad det finns att göra där, säger han och visar upp sina olika kameror som han skaffat med åren.

Jari Siltala i vinröda kläder med portugals flagga, står framför sin husvagn och pekar åt vänster och skrattar.
Bildtext För Jari Siltala är Spaniens campingplatser mer bekanta än skärgården.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Trots att paret Siltala har levt campinglivet i 30 år har de inte mycket att komplettera Lindström med när det gäller den finska kusten.

- Jag måste erkänna att vi besöker sydvästra Finland för första gången i år. Det är mycket tack vare våra nya vänner som lockade med oss och vi har blivit positivt överraskade! Både Västanfjärd, Dalsbruk och Kasnäs är vackra platser, säger Jari Siltala.

Dubbla priser på sommaren

Både Jari Siltala och Mika Lindström tycker att karavankulturen är bra mycket större i resten av Europa. Husbil är ett alternativ för dem som ogillar att flyga, och det göras med låga kostnader.

- Under vintern är det hyggliga priser runt omkring i Europa. Då övernattar man för ungefär 20 euro per dygn och det inkluderar el och dusch. Dessutom är maten och drycken betydligt billigare till exempel i Spanien där matuppköpet för hela veckan blev 50 euro, säger Mika Lindström.

Backspegeln på en husbil med Finlands flagga påklistrad.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Det gäller att åka utanför säsong. Under sommarmånaderna kan priserna vara dubbelt- eller tredubbelt högre. Dessutom finns olika förmåner att söka om man är noggrann.

- Med Finnlines kan man få flera hundra euros rabatt om man åker rätt dag och är med i diverse föreningar som ordnar rabatter för sina medlemmar, säger Jari Siltala.

Själva gillar de så kallad "puskaparkki", det vill säga att man ställer sig utanför ett campingområde på lämplig plats. Men för längre vistelser väljer de också att ankra på en camping.

- Vår favoritort är Barcelona, där kan jag följa med riktigt bra fotboll, mat och dryck är billigt och det är trevligt och ordning och reda på campingplatserna. Resan ner kostar en slant, men stannar man där en längre tid betalar de lägre levnadskostnaderna för resan, säger Siltala.

Diskussion om artikeln