Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Stadsfestivalen Punkten lockade cirka 25 000 besökare till Medborgartorget

Från 2019
Yleisö viihtyi Pointin Babblarnan showta.
Bildtext Buu-Klubben och Babblarna underhöll familjens minsta på lördagsmorgonen.
Bild: Yle / Ilmari Fabritius

Den nyfikna stadsfestivalen Punkten ordnades för första gången på Medborgartorget i Helsingfors den 1-3 augusti. Festivalen, som var som ett samarbete mellan Yle och Helsingfors stad, bjöd på livesändningar, möjlighet att förutse vädret, referera klassiska sportögonblick och ge förslag på ett bättre Helsingfors.

Enligt arrangörerna besöktes tredagarsfestivalen av totalt 25 000 personer.

Besöksräknaren vid centralbiblioteket Ode, som var en del av festivalområdet, registrerade över 50 000 besökare under evenemanget.

“Publiken tog emot den nya festivalen på ett enastående sätt. För Yle är det viktigt att vara närvarande i finländarnas vardag på olika sätt. Det är betydelsefullt att se hur viktig dialogen med Yle är för finländarna. Tack till alla festivalbesökare och till Helsingfors stad för samarbetet", säger Yles vd Merja Ylä-Anttila.

“Punkten var ett fint tillägg till evenemangsutbudet i somriga Helsingfors. Festivalen lockade på bred front besökare till Medborgartorget som har blivit ett nytt center för evenemang i staden. Punkten inspirerade såväl barn som äldre att skapa och pröva på allt möjligt intressant", säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Festivalen Punkten ordnades för första gången. Evenemanget ordnades i Helsingfors centrum på Medborgartorget, i centralbiblioteket Ode och i Magasinparken.

Under evenemanget sågs bland annat livesändningar från A-studion (A-studio), Närapå veckas studio (Noin viikon studio) och Det vilda kortet (Villi Kortti), det yogades och pysslades smycken i Strömsös smyckesverkstad. Yle Vega, Yle X3M, Yle Radio 1, Yle Radio Suomi och Yle Puhe gjorde direktsändningar från Odes aula under alla tre dagar. Buu-Klubben och Lilla Tvåans Äventyrsmaskin (Seikkailukone) underhöll familjens minsta.

Under de tre festivaldagarna startades livesändningen från Punkten sammanlagt 62 700 gånger på Yle Arenan. Torsdagens direktsändning av A-studion (A-studio) lockade i medeltal 335 000 tittare. Lördagens direktsändning av programmet Det vilda kortet (Villi Kortti) lockade i medeltal 148 000 tittare.

Efterfrågan på en ny festival med intressant innehåll

Helsingfors stad deltog i Punkten med ett omfattande program. Dagligen fick man ta del av allt från babycirukus till nattbasket på Medborgartorget. Det gavs även möjlighet att pröva på det som numera blivit en klassiker bland stadsborna: lekparkslunch. I Kotoklubben lärde man sig vardagsfinska genom lek, motion och sång.

Under festivalen Punkten invigdes även Yttrandefrihetens torg och det ordnades förfest för Helsingfors Biennalen, när man i den havsekologiska konstverkstaden undersökte Östersjövattnet och dess alger med mikroskop för att sedan måla av havsorganismer. Det internationella bildkonstevenemanget Helsingfors Biennalen intar för första gången Skanslandet sommaren 2020.

Programmet från Punkten kunde hela tiden följas på Yle Arenan. Programmet och de bästa bitarna från festivalen finns även samlade på adressen svenska.yle.fi/punkten och på sociala medier på #punkten2019 och #pointti2019.

jontti på punkten
Bildtext Buu-Klubbsledarna fick ta emot många varma kramar under dagens lopp.
Bild: Iisa Smeds / Yle
Hyväntekeväisyyskättelyn iloinen jono Pointissa.
Bildtext Till förmån för Näsdagen skakade 1000 personer hand med kända Yle-profiler för en god sak.
Bild: Yle, Jussi Nahkuri
Villi kortin yleisö pääsi tuomaroimaan värikorteilla.
Bildtext Under livesändningen av Det vilda kortet var det publiken som fick agera domare.
Bild: Yle, Jussi Nahkuri

På andra språk