Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter succén överväger Therese Johaug att sikta på friidrotts-EM 2020: "Det vore kul att testa"

Från 2019
Therese Johaug under en presskonferens.
Bildtext Therese Johaug under en presskonferens.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRA​NDT

Längdskidåkaren Therese Johaug visade under veckoslutet vad hon går för på friidrottsbanorna. Hon vann det norska mästerskapet på 10 000 meter på tiden 32.20,19, som håller hög internationell klass. Nu tycker hon att det vore kul att fortsätta friidrotta. För att hålla mig motiverad behöver jag testa grejer som jag inte har gjort förut, säger Johaug till NRK.

Johaugs tid 32.20,19 är den 15:e bästa i Europa i år. Förra årets EM-gräns, 33.20, slog hon med hästlängder.

Friidrotts-EM arrangeras om ett år i franska Paris. För ett år sedan tog svenskan Meraf Bahta EM-brons i tyska Berlin på tiden 32.19,34 som bara är en knapp sekund bättre än Johaugs NM-tid.

– Det vore kul att testa. Det var roligt att klara EM-gränsen men det är ingenting som jag har funderat på före nu. Man ska aldrig säga aldrig, säger Johaug om ett eventuellt EM-deltagande till NRK.

– Det känns som att jag behöver utmana mig själv. För att hålla mig motiverad behöver jag testa grejer som jag inte har gjort förut.

Tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass är försiktigt positiv till en EM-satsning.

– Det gäller bara att inte ösa på för mycket och riskera en skada. Tappar man träningstid på grund av en skada blir det hela inte så värdefullt.

Diskussion om artikeln