Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anne Hietanen bastade och intervjuade kvinnor om deras relation till sin kropp – det blev åtta intima samtal om lust, skam och glädje

Från 2019
Uppdaterad 31.08.2019 13:08.
Anne Hietanen utan kläder sittandes på ett mossigt berg.
Bildtext Jag ville mötas på ett jämlikt sätt, så att både den jag pratar med och jag är helt på samma nivå, att vi båda var lika nakna inför varandra, skriver Anne Hietanen.
Bild: Barbro Ahlstedt/YLE

När vi går in i bastun lämnar vi dem vi är ute i världen bakom oss. Eventuella statusmarkörer får bli utanför. Vi blir jämlika i bastun.

Varför ville du intervjua kvinnor just i bastun?

– För att det kändes besvärligt för mig, jag ville göra något som kändes svårt och spännande. Jag ville också mötas på ett jämlikt sätt, så att både den jag pratar med och jag är helt på samma nivå, att vi båda var lika nakna inför varandra.

Hur kom du på idén?

– Jag tyckte väldigt mycket om filmen Miesten vuoro av Jonas Berghäll, där finska män pratar om känslor i bastun. Jag tänkte redan då att det är ett grepp jag också vill testa. Jag gillar att man sitter sida vid sida och att man inte hela tiden behöver se varandra i ögonen. Jag tänkte att vi slipper de där skavande blickarna och kanske kan prata modigare och på så sätt komma närmare varandra.

Hur valde du kvinnorna som är med i serien?

– Kvinnorna valde serien! Och det skulle inte heller ha fungerat på något annat sätt eftersom mitt mål var att prata ocensurerat om både intima och känsliga saker. Man kan inte tvinga någon som inte vill att öppna sig, eller man kan, men det kommer inte att kännas bra för någondera.

– Jag skrev helt enkelt ett upprop på facebook och vänner började sprida det och jag förvånades över att det fanns så många som ville delta. Jag hade nog aldrig själv vågat ställa upp.

Vad hoppas du att serien får för reaktioner?

– Det enda jag hoppas är att de modiga kvinnor som medverkar kommer att känna sig glada över att de delade med sig av sig själva så öppet. Dom gjorde det alla för ett större ändamål, för att hjälpa andra och göra luften lättare att andas när vi tillsammans river ned tunga kulisser. Med det menar jag helt enkelt att livet blir lättare när vi pratar också om det som känns pinsamt och plågsamt att tala om.

I dag publiceras alla åtta intima bastusamtal på arenanoch varje vecka lyfter vi fram en kvinna i en artikel med bilder som Barbro Ahlstedt har tagit. Det här är kvinnor som har helt vitt skilda historier om livet och vad deras kroppar varit med om.

Medverkande är Monika Pensar, Anne Kolehmainen, Enni Grundström, Asta Rosenström-Fortelius, Emilia Lagergren, Anna-Pia Svarvar, Maria Söderholm och Petra Blomqvist.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln