Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indien upphäver Kashmirs självstyre och skickar tusentals soldater till delstaten

Från 2019
Indiska soldater vid en vägspärr i Kashmirs huvudstad Srinagar
Bildtext Indiska soldater vid en vägspärr i Kashmirs huvudstad Srinagar
Bild: AFP / Lehtikuva

Indiens hindunationalistiska regering har beslutat att upphäva den omtvistade regionen Kashmirs autonomi.

Beslutet väntas väcka utbredd ilska bland den muslimska majoritetsbefolkningen i Kashmir.

Tiotusentals soldater har skickats till Kashmir och alla turister har ombetts lämna territoriet. Tillgången till mobilnätverk och internet har även begränsats kraftigt i Kashmir.

Flera lokala ledare rapporteras vara försatta i husarrest.

Vägspärrar stoppar trafiken

Under måndagen kopplade militären och polisen ett järngrepp om Kashmirs huvudstad Srinagar. Gatorna i stora delar av staden var öde och vägspärrar hindrade trafiken.

‒ Det var inte så illa på morgonen. Men nu kan vi inte ta någon rutt alls. De är över allt, de slår med käppar och misshandlar folk, sade läraren Washir Hussain.

Enligt Indiens regering är målsättningen att integrera Kashmir med resten av landet. Premiärminister Narendra Modi och hans nationalistparti BJP lovade redan inför vårens val att genomföra radikala reformer i Kashmir.

‒ Hela Indiens författning kommer från och med nu att gälla i Kashmir, sade inrikesminister Amit Shah till parlamentet.

Ändrad demografi

Beslutet betyder bland annat att indier från andra delar av landet nu fritt får köpa mark i Kashmir.

Om det leder till ett stort antal inflyttare från andra regioner i landet kommer demografin i territoriet att ändras. Samtidigt stärks banden till resten av landet.

Politikern Mehbooba Mufti, som är tidigare ledare för Kashmirs lokalparlament, säger till BBC att regeringen i Delhi planerar att helt ta ifrån Kashmir dess speciella status.

‒ De vill ockupera vårt land och göra den här delstaten, som har muslimsk majoritet, till en delstat som alla andra. De vill göra oss till en minoritet och frånta oss allt inflytande, sade hon till BBC.

En demonstrant i den pakistanska delen av Kashmir kräver ett slut på våldet.
Bildtext En demonstrant i den pakistanska delen av Kashmir kräver ett slut på våldet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Orolig delstat

Kashmir har haft långtgående autonomi i sju årtionden, men stora delar av invånarna kräver att Indien helt avstår från territoriet.

Ett lågintensivt uppror har pågått i delstaten i årtionden och indiska styrkor anklagas ofta för övergrepp mot civila Kashmirbor.

Rebeller har i sin tur med jämna mellanrum slagit till mot militären och polisen.

Radikala grupper från grannlandet Pakistan har även genomfört attacker i Kashmir.

Senast i våras dödades tiotals indiska soldater i en självmordsattack mot en militärkolonn i Kashmir. Indien svarade med flygräder mot mål i Pakistan.

Beslutet att upphäva Kashmirs autonomi och den starkt utvidgade militära närvaron befaras leda till att våldet trappas upp på nytt.

Kashmir är delat mellan Indien och Pakistan och båda länderna gör anspråk på hela territoriet. Två av krigen mellan länderna har gällt Kashmir.

Källor: Reuters, AP, BBC

Diskussion om artikeln