Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Framtida extremväder medför utmaningar för jordbrukare - men i år har åtminstone höstgrödorna klarat sig bra

Från 2019
En åker med gul säd. I bakgrunden syns röda byggnader.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

Situationen är definitivt bättre än förra året, då den heta sommaren gjorde att det knappt fanns något att skörda på många av åkrarna i landet.

- Höstgrödorna ser ut att må bra, men vårgrödorna torkade till stor del bort här under den senaste veckans torka, säger Thomas Lindroth som är jordbrukare på Kimitoön.

Speciellt oljeväxterna har tagit skada av sensommarens torka.

Början av året var gynnsam för jordbrukarna. Vädret kring påsken var bra och maj var sval, vilket ledde till att grödorna hann gro.

En blond man med randig t-skjorta ser in i kameran.
Bildtext Thomas Lindroth.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

- Höstsäden ser bättre ut än på länge, säger Peter Fritzén som är växtodlingsrådgivare vid Finska Hushållningssällskapet.

Hur skadlig torka är för en jordbrukare beror på vilken tid på året som det är torrt.

- Är det torrt på våren är det illa för alla grödor. Men ifall det är torrt bara i slutet på juli, så har höstgrödorna redan mognat till sig. Vårgrödorna behöver fukt också under sensommaren för att bilda skörd och drabbas därför hårdare, säger Lindroth.

Extremväder medför utmaningar

Ifall väldigt varma och torra somrar blir vanligare i framtiden innebär det nya utmaningar för jordbrukare.

- Eventuellt skulle man i så fall behöva satsa mera på höstgrödorna. Men det är också problematiskt i och med att våra vintrar ofta har temperaturer som hoppar mellan plus- och minusgrader. Då bildas det is, vilket höstgrödorna inte klarar av, säger Lindroth.

Lindroth tror ändå inte att det kommer att leda till att de grödor som odlas i landet byts ut i någon större utsträckning.

- Vi har väldigt mycket djur som behöver havre och korn. Korn kan man odla som höstgröda, men det går inte riktigt bra i Finland då den behöver sydligare breddgrader.

Havreplanta
Bild: Yle/Stefan Paavola

- Torka inom spannmålsodling är något man bara får leva med, på samma sätt som det ibland kommer skyfall och då får man vara beredd på det också. I Finland har vi inte heller tillräckligt med grundvatten för att vi alla skulle kunna börja använda det för bevattning. Dessutom har man i exempelvis i Sverige märkt av att det inte ens lönar sig att vattna spannmål, säger Lindroth.

Forskning krävs

I stället hoppas Lindroth på framsteg inom växtförädlingen. Då kan man få grödor som tål extremväder bättre.

- Många av höstens rågsorter omnämns som torktåliga. Det är den vägen vi behöver gå, det behövs forskning och kunskap så får vi grödor som klarar framtiden.

Man ska inte heller lägga alla ägg i en korg utan odla olika grödor, tycker Lindroth.

- Man ska se till att man inte står och faller på en vårgröda, utan också har höstgrödor och kanske någon specialgröda.

För två år sedan var det en blöt sommar och förra var torr. De åren visade på problem i markstrukturen och dräneringsproblem, enligt Lindroth.

- Det är sådant som man måste åtgärda om man vill odla i framtiden. Ifall extremvädret fortsätter måste vi förbereda oss, vi kan inte lita på att växtförädlingen löser alla problem. Vi är företagare så vi måste också själva söka lösningar, säger Lindroth.

Kräver ny odlingsteknik

Också Peter Fritzén tror att torkkänsliga grödor kommer försvinna ur framtidens jordbruk.

- Där uppkommer säkert också ett skift i vilka sorter man odlar. Exempelvis av bondbönor har vi odlat en och samma sort hittills, men nu börjar det dyka upp allt flera sorter som borde vara bättre på att tåla torka, säger Fritzén.

En man står utomhus och ser in i kameran.
Bildtext Peter Fritzén.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

Odlingstekniken kan också rädda grödor undan torka. Man kan gardera sig genom att se till att så tillräcklig djupt och i god tid.

- Jordbrukarna klarar inte av flera dåliga år i rad, man märker att ekonomin blir ansträngd. Vi har haft flera år med dåliga priser. Med undantag för i fjol, men då hade vi inget att sälja, säger Fritzén.

Diskussion om artikeln