Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Trump fördömer hatbrott och rasism - dessutom vill han skärpa vapenlagarna

Från 2019
Uppdaterad 05.08.2019 18:33.
Donald Trump.
Bildtext Trump har sagt att han vill skärpa vapenkontrollen i USA. Bildsättningsbild.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump sade i en presskonferens på måndagskvällen att han fördömer rasism och hatbrott. Han efterlyste detsamma av alla amerikaner.

- I en röst måste vi fördöma rasism, hatbrott och vit makt. Dessa ondskefulla ideologier måste bekämpas. Hat hör inte hemma i Amerika. Hat förvränger sinnet, förhärjar hjärtat och förtär själen, säger Trump.

Han yrkar på samarbete mellan partierna för att hitta lösningar, och säger att han beordrat justitiedepartementet att samarbeta med lokala myndigheter och sociala medieföretag för att upptäcka potentiella massmördare i tid.

Han lyfte bland annat upp faktumet att Texasskytten publicerat ett rasistiskt manifest på nätet. Han säger att sociala medier och våldsamma datorspel har bidragit till radikaliseringen av vissa personer.

Trump säger även att lagstiftningen kring mentalhälsovård bör förändras för att mer effektivt upptäcka personer som utgör en risk, och yrkade även på dödsstraff för massmördare och personer som begår hatbrott.

Trump twittrade tidigare på måndagen att Republikaner och Demokrater måste samarbeta kring att i framtiden skärpa vapenkontrollen i USA.

Han föreslår en skärpning av bakgrundskontrollerna för personer som vill köpa vapen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kl 17: President Trump håller presskonferens om våldsdåden i USA - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln