Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-rapport: Nordkorea har stulit närmare två miljarder dollar genom cyberattacker – lade pengarna på kärnvapenutveckling

Från 2019
Sydkorea hävdar att Nordkoreas ledare kim Jong Un har avrättat en biträdande undervisningsminister och skickat en högt uppsatt partifunktionär i inre landsförvisning
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Bildsättningsbild.
Bild: EPA/RODONG SINMUN

Nordkorea har lyckats samla ihop närmare två miljarder dollar för sitt kärnvapenprogram genom att stjäla pengar från banker och kryptobörser med hjälp av “omfattande och alltmer sofistikerade” cyberattacker. Detta framgår i en konfidentiell FN-rapport nyhetsbyrån Reuters tagit del av på måndagen.

Rapporten delgav också att Nordkorea har fortsatt att utveckla sitt kärnvapen- och robotprogram, även om de inte genomfört kärnvapentest och inte heller har avfyrat några interkontinentala ballistiska robotar.

Nordkorea har inte kommenterat rapporten som överlämnades till FN:s Säkerhetsråd i förra veckan.

Enligt rapporten använde Nordkorea sig av “alltmer sofistikerade” cyberattacker mot olika banker och kryptobörser för att stjäla pengarna. De använde sig även av internet för att tvätta de stulna pengarna.

Experterna som sammanställt rapporten uppger att pengarna som stals från kryptobörser är svårare att spåra än traditionella valutor.

Säkerhetsrådet införde år 2006 omfattande sanktioner mot Nordkorea i ett försök att begränsa finansieringen av landets kärnvapen- och robotprogram.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln