Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Upptrappning i handelskriget USA-Kina, många får skatteåterbäring i dag, atombombernas offer uppmärksammas

Från 2019
Porträtt på Donald Trump och Xi Jinping
Bildtext USA:s president Donald Trump och hans kinesiska kollega Xi Jinping
Bild: EPA/JIM LO SCALZO/FILIP SINGER

Inrikes

Skatteåterbäringen betalas i dag ut till 1,7 miljoner finländare. Tidtabellen för utbetalningen har i år tidigarelagts och den ser inte likadan ut för alla. Till exempel den som kompletterat eller korrigerat sin förhandsifyllda skattedeklaration får sin eventuella skatteåterbäring senare.

Statsminister Antti Rinne (SDP) har valt att inte nominera två kandidater till posten som FInlands EU-kommissionär. Han litar på att Jutta Urpilainen (SDP) godkänns.

Europeiska centralbankens stimulansåtgärder är problematiska anser Antti Ronkainen som är forskare vid Helsingfors universitet. Han anser att finansministerierna och centralbankerna borde fundera på gemensamma, koordinerade åtgärder.

Utrikes

Tonläget i handelskriget mellan USA och Kina fortsätter att trappas upp. USA anklagar nu officiellt Kina för att manipulera sin valuta efter att priset på den kinesiska yuanen sjunkit till sin lägsta nivå på tio år. USA kommer nu att anmäla Kina till internationella valutafonden IMF. På längre sikt kan beslutet leda till nya amerikanska sanktioner mot Kina.

Är det en politisk omöjlighet i dagens USA att driva fram åtgärder som kunde förhindra nya masskjutningstragedier? Det frågar sig vår korrespondent i USA, Ville Hupa i en kommentar till tragedierna i El Paso och Dayton.

I dag på Hiroshimadagen uppmärksammas atombombernas offer. Det är i år 74 år sedan atombomberna mot de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki fälldes.

Väder

Det är mest uppehåll i landets södra och västra delar. I sydväst och söder regnskurar och möjligen åska. Dagens högsta temperatur är 18...23 grader, lokalt även nattfrost.

I landets östra delar mest halvklart till mulet och lokalt regn nära östgränsen och i norra Lappland. I väster är det klarare. Dagens högsta temperatur 10...18 grader, lokalt nattfrost.

Diskussion om artikeln