Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstadsregionen ropar efter arbetstagare och nya invånare – hundratals lediga jobb just nu

Från 2019
Jarl Sundqvist och Fredrik Sandelin.
Bildtext Vd Jarl Sundqvist och regionutvecklare Fredrik Sandelin på utvecklingsbolaget Concordia.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Det finns 600 lediga arbetsplatser i Jakobstasdsregionen och de väntas öka närmsta två åren. Därför vill utvecklingsbolaget Concordia lägga krut på att locka folk till regionen.

– Det behövs fortfarande arbetskraft i hela regionen, i alla kommuner, i alla branscher, inom alla sektorer och utbildningsnivåer. Det finns fortsatt stora behov och rekryteringsproblematiken är en spärr för tillväxt. Så Concordia måste definitivt jobba med det, säger regionutvecklare Fredrik Sandelin på Concordia.

Senast nu på Jakobs Dagar hölls evenemanget Kom hit, där arbetsgivare, utbildare och fastighetsförmedlare gjorde reklam för vad regionen har att erbjuda.

Det behövs fortfarande arbetskraft i hela regionen, i alla kommuner, i alla branscher, inom alla sektorer och utbildningsnivåer

En så kallad guldbiljett, eller inbjudan till evenemanget, hade skickats till 3 000 personer som flyttat bort. De som fick en guldbiljett är mellan 23 och 45 år gamla.

– Det kom överraskande många. Jag tror vi skakade hand med mellan 500 och 600 personer. Så vi är jättenöjda, säger vd Jarl Sundqvist på Concordia.

Vilka var det som kom?

– Alla möjliga. Det är intressant att se bredden. Det är familjer, utflyttade som är på besök. Definitvt besökare som på allvar söker jobb och funderar på anställning i den här regionen, säger Sandelin.

Sandelin nämner att han pratade med en man från Rovaniemi som inte varit i Jakobstad sedan han gick på tvåan i skolan. Eftersom han fått en biljett hade han bestämt sig för att titta in, fast han inte har andra band till regionen i dag.

Gågatan i Jakobstad
Bildtext Concordia ordnade evenemanget Kom Hit under Jakobs Dagar.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Branda hela regionen

För att folk ändå ska ta det slutliga beslutet att flytta till regionen krävs ändå ett helt paket anser Sandelin.

– Vi måste vara synliga på alla plan. Vi måste bli bättre på att branda och föra fram hela paketet.

Det handlar enligt Sandelin om att företagen är ute i alla kanaler och brandar sitt företag. Kommunerna måste föra fram boendemöjligheter och allt från utbildning, dagvård till social- och hälsovård ska finnas med.

Det är ännu oklart om något företag genast lyckades rekrytera arbetstagare via Kom hit. Men enligt Sundqvist stack guldbiljetten i alla fall ut.

– Många nappade på det och många pratade om det.

Vilka frågor ställde de som kom på evenemanget?

– Vad kan man göra här, vad finns det för kulturutbud, hur reser man hit och härifrån. Finns det bostäder? Många frågor om jobben men också om fritiden och om att leva och bo här i regionen, säger Sundqvist.

Diskussion om artikeln