Förälder orolig över skolväg som klassas som säker i Gammelby: "Man vill inte tänka på vad som kan hända"
Miia Hentos dotter Ronja måste själv gå eller cykla till Forsby skola längs med väg 170 i Gammelby. En väg som Hento inte tycker är tillräckligt säker.
– Det mest problematiska är att vägen enligt mig inte är säker. Det gör ingenting att vår dotter måste gå över tre kilometer, det är bara bra. Men det är inte bra att gå längs med den stora vägen, säger Miia Hento.
Förra året inträffade en incident som fick Hento att bli ännu mer orolig.
– Det kom en stor lastbil som körde så nära Ronja att hon föll med cykeln. Det hände inget värre, men man blir skrämd. Man hoppas att det inte händer något, jag vet inte om man ens vill tänka på vad som kan hända.
För hög hastighet
Vägsträckan närmast deras hem har en hastighetsbegränsning på 80 kilometer i timmen men vägen klassas som säker enligt det system som Lovisa stad använder sig av.
Många av bilisterna som kör på vägen kör alldeles för fort, tycker Hento.
– De tänker inte på att det är en skolväg. Man önskar att bilarna skulle köra så som man borde då man ser ett skolbarn som går mot skolan eller hem. Men tyvärr har det inte varit på det sättet.
Enligt Hento finns det på vissa ställen inte ens en vit linje vid sidan av vägen.
– På vissa ställen är det kanske tio centimeter, och i förra årets beslut står det att det finns en meter vägren längs med hela vägen. Men det stämmer inte, säger hon.
Beaktar trafiktäthet och vägytan
Timo Tenhunen som är utbildningschef på Lovisa stad säger att vägen klassas som säker enligt ett program som kallas för Koululiitu som mäter skolvägens säkerhet.
– Vi använder programmet för att det bemöter alla vägar på samma sätt. Säkerhet är svårt att garantera, men programmet har också en benämning som “kan ses som farlig”, säger Tenhunen.
Programmet beaktar flera olika faktorer såsom trafiktäthet, bilar och tung trafik per dygn, hastighetsbegränsningen, vägytan, belysningen, vägrenen och skötselklassen.
Bara för att hastighetsbegränsningen är 80 kilometer i timmen betyder det inte att alla ska skjutsas. Sikten spelar också en stor roll.
Utbildningschef Timo Tenhunen.
Med hjälp av dessa faktorer räknar programmet ut en koefficient.
– På basen av koefficienten bedömer vi sedan för vilken ålders barn vägen kan klassas som säker.
Vägrenen tillräcklig bred
Enligt programmet är vägrenen 100 centimeter, men det handlar inte om den asfalterade delen utan sanden mellan den asfalterade vägen och diket.
– Det varierar förstås, men beläggningen är noll centimeter enligt programmet, så då har man även räknat in det i koefficienten.
Enligt Tenhunen är det meningen att barnen ska klara av att vistas i trafiken.
– Bara för att hastighetsbegränsningen är 80 kilometer i timmen betyder det inte att alla ska skjutsas. Sikten spelar också en stor roll. I Gammelby handlar det om en lång raka där sikten är god.
Enligt Hento är det många barn i trakten som får skjuts, och det finns sällan lediga platser även om de skulle betala för en plats i taxin som åker förbi.
– Det går inte heller bussar här förbi så det är inget alternativ. Vi får ordna det med egen skjuts, kanske mor- och farföräldrarna får hjälpa till.