Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA-expert om handelskriget: "USA spurtar medan Kina springer maraton"

Från 2019
Uppdaterad 06.08.2019 18:40.
Julia Mäklin
Bildtext Julia Mäklin, handelsexpert på handelskammaren AmCham.
Bild: yle/ Patrik Schauman

Kina slår på tisdagen tillbaka mot USA:s anklagelse om att Kina manipulerar kursen på yuanen, den kinesiska valutan, och på så sätt skaffar sig konkurrensfördelar.

Folkets Dagblad, det kinesiska kommunistpartiets tidning, skriver i en ledare på tisdagen att USA med flit försöker förstöra den internationella ordningen, uppger internationella nyhetsbyråer.

Vallöfte av Donald Trump

Enligt Julia Mäklin, handelsexpert vid den amerikanska handelskammaren AmCham genomför president Trump det han lovade i valkampanjen då han valdes: att ta itu med Kinas orättvisa handelspolitik som enligt honom missgynnar USA.

- När Donald Trump tillträdde valde han först att ligga lågt med anklagelsen om att Kina skaffar sig konkurrensfördelar med en konstgjort låg valutakurs, men nu har vi kommit till en punkt i det här handelskriget när den amerikanska administrationen drar fram det här kortet, säger Julia Mäklin.

Inte den förste som kritiserar Kina

President Trump är inte den förste som från amerikanskt håll kritiserar Kinas valutapolitik. Tvärtom har det internationellt under en längre tid funnits kritik mot att Kinas valuta har ett lägre värde än vad den borde ha med tanke på landets enorma ekonomiska tillväxt.

Enligt Julia Mäklin gäller det att förstå att kineserna och amerikanerna ser på det här på väldigt olika sätt.

- Vi brukar säga att medan USA spurtar så springer Kina maraton, säger Julia Mäklin.

Handlar om amerikansk inrikespolitik

För president Trump handlar det i första hand om att visa upp sig för sina väljare och ta konflikten med kineserna.

- Hans mål är att framstå som tuff och handlingskraftig och att bli återvald 2020 medan kineserna tänker hundra år framåt i tiden, säger Julia Mäklin.

Även om det används ekonomiska medel i det här handelskriget så är målen till stor del politiska.

Kina har nyligen meddelat att statliga företag inte alls kommer att köpa amerikanska spannmålsprodukter längre. Det slår direkt mot en av president Trumps viktiga väljargrupper: De amerikanska bönderna.

Böndernas stöd står sig

Men enligt Julia Mäklin finns det inget som tyder på att deras stöd för president Trump minskar:

- Han har satt in ett stödprogram för bönderna som kompenserar för det de förlorar i handelskriget. Och de amerikanska bönderna är i regel mycket konservativa och patriotiska. Även om de inte gillar allt president Trump säger just nu, så gillar de hans konservativa värderingar och det ha står för.

Påverkar ekonomiska klimatet

Handelskriget mellan USA och Kina strör just nu oro på de internationella marknaderna och olika uttalanden har under de senaste dagarna fått börskurser att svikta.

Ändå menar Julia Mäklin att det gäller att komma ihåg att det fortsättningsvis råder tillväxt både i USA och i Europa, även om den håller på att mattas av.

Finland berörs inte direkt men däremot indirekt av de olika åtgärderna i handelskriget:

- Att Kina slutar köpa amerikanskt spannmål påverkar oss inte mycket. Däremot påverkar den internationella osäkerheten en liten exportberoende nation som Finland, säger Julia Mäklin.

SLC: Kan få indirekta konsekvenser för Finland

Om USA inte kan sälja spannmålsprodukter till Kina längre, blir den europeiska marknaden intressantare än tidigare.

Och om USA börjar sälja stora mängder spannmål till Europa kan det indirekt påverka också Finland, påpekar Jonas Laxåback, verksamhetsledare vid Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC.

- Finland är ju en del av EU:s inre marknad, men det är alltför tidigt att säga vilken effekt det här kan få på till exempel prisnivån. Det handlar ju om en politisk process som inte sker i en handvändning, säger Laxåback.

- Det politiska klimatet då det gäller handelsavtal är inte så stabilt som det har varit tidigare, saker kan förändras mycket snabbt, konstaterar han.

Diskussion om artikeln