Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hälbekymmer tvingar Antti Ruuskanen till vila, siktar på att tävla i Sverigekampen – Nathalie Blomqvist får chansen i Superligan

Från 2019
Antti Ruuskanen ser bekymrad ut.
Bildtext Antti Ruuskanen har hälbekymmer.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Antti Ruuskanen kommer inte att resa till Polen för att tävla i Superligan denna helg. Hälproblem har stört Ruuskanen på den senaste tiden och 35-åringen ersätts av Toni Kuusela. Flera andra förändringar i truppen sker också, bland annat väljer Camilla Richardsson att inte delta på 5000 meter, vilket leder till att Nathalie Blomqvist får delta på 3000 meter.

35-åriga Ruuskanen var förhandsfavorit inför spjutfinalen i Kalevaspelen i Villmanstrand. Ruuskanens 82,57 i den näst sista omgången såg ut att räcka till guld, men Lassi Etelätalo slog till med 84,11 med sitt sista kast och knep ett överraskningsguld.

Ruuskanen var ändå inte i toppform i Villmanstrand.

Spjutstjärnan har nämligen haft hälproblem ända sedan GP-tävlingen i Lapinlahti. I Kalevaspelen tävlade Ruuskanen med bedövad häl och nu har han tagit beslutet att åtgärda problemet genom vila.

– Med tanke på resten av sommaren och hösten förorsakar denna situation inte några bekymmer. För tillfället förhindrar problemen kast med full fart och kraft och påverkar kasttekniken. En liten vilo- och träningspaus behövs för att problemen ska bli ordentligt bättre, säger Ruuskanens manager Juha Lindblom i ett pressmeddelande från Friidrottsförbundet.

Ruuskanen är anmäld till Sverigekampen, som går av stapeln den 24-25 augusti.

Ruuskanens plats i polska Bydgoszcz tas av Toni Kuusela. Förbundets träningschef Kari Niemi-Nikkola berättar att platsen även erbjöds till Lassi Etelätalo, som ändå inte ville avvika från sin ursprungliga kalender.

Lassi Etelätalo
Bildtext Lassi Etelätalo tackade nej till Superligan.
Bild: Vesa Pöppönen / All Over Press

Richardssons frånvaro ger plats åt Blomqvist

Förbundet meddelade samtidigt om flera andra förändringar i truppen till Superligan. Camilla Richardsson väljer att endast delta på 3000 meter hinder i Bydgoszcz. På 5000 meter ersätts Vasa IS-löparen av Janica Rauma.

Detta öppnar i sin tur för IK Falkens Nathalie Blomqvist. Hon får nämligen ta Raumas plats på 3000 meter.

På damernas 400 meter lämnar Milja Thureson bort och ersätts av Amira Chokairy. På herrarnas 4 x 100 meter deltar inte Otto Ahlfors, hans plats tas av Konsta Alatupa.

Superligan i friidrott syns på Yles kanaler. På fredag inleds sändningen klockan 19.25 på TV2 och i Arenan, på lördag börjar sändningen klockan 16.55 på samma kanaler.

Diskussion om artikeln