Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det luktar som en blandning av avföring, ruttet kött och gammal disktrasa – så får du bort mården från sommarstugan

Från 2019
en mård som sitter i mossa
Bildtext Mården tycker om ihåligheter så de ockuperar gärna tillgängliga sådana.
Bild: www.NaturePhoto.cz

Det blir allt vanligare att mården tar sig in i sommarstugor och orsakar stora skador i stugornas isolering, vilket leder till dyra renovernigar. Vi intervjuade biologen Anders Albrecht från Naturväktarna för att ta reda på hur man kan skydda sin stuga från mården.

Mården är vårt största mårddjur som är släkt med minken och illern. Den blir ungefär en halv meter lång och väger vanligen omkring 2,5 kilogram. Den är huvudsakligen ett rovdjur som äter sorkar, möss, grodor, harungar och ekorrar. Men den äter också bär, frukt och honung.

Var trivs mården?

– Mården är ett typiskt skogsdjur som trivs i träden och skogen, men nära människor bosätter den sig gärna i lador och på liknande ställen. Den tycker om ihåligheter så om det finns färdiga sådana ockuperar den gärna dem, berättar Anders Albrecht.

Hur märker man att mården lever i ens sommarstuga?

Troligtvis märker man rätt snabbt om mården har tagit sig in i sommarstugan och börjat leva där. Det kan handla om att man hör oljud från taket eller vinden eller att man känner en obehaglig lukt från avföringen och matresterna som mården lämnar efter sig.

– Eftersom mården är ett rovdjur luktar dess avföring väldigt illa. Det luktar som en blandning av avföring och ruttet kött, och lite som en gammal disktrasa. Det är en riktigt obehaglig lukt man helst inte vill ha i sin sommarstuga, säger Albrecht.

Hur kan man då förhindra att mården tar sig in i sommarstugan?

– Mården tycker om ihåligheter, så det gäller att täppa till alla tänkbara öppningar, både under takkanten och nära marken. Man får ju inte förhindra ventilationen så det är nät som gäller. Man kan köpa och installera kraftigt, minktåligt nät, som mården inte kan gnaga sönder. Minktåligt nät skyddar också mot råttor och möjligen även fladdermöss, så det är en bra investering.

Om mården redan tagit sig in i sommarstugan, hur kan man få ut den därifrån?

– De flyr snabbt om man stör dem, särskilt om de har ungar. De tycker inte om att bli störda av människor så det gäller bara att försöka sjasa ut dem. Men det räcker inte bara med att knacka i taket utan man måste komma åt deras bon. Det kan tyvärr vara lite knepigt eftersom de bor på rätt trånga, svåråtkomliga ställen.

Diskussion om artikeln