Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De fantasifulla övertrampen inför lokalvalen i Ryssland leder till det som makthavarna vill: folket orkar inte bry sig

Från 2019
Rysk kravallpolis blockerar en gata under demonstrationer i Moskva. Aktivister och demonstranter framhåller att ryska myndigheter hindrar oppositionskandidater från att ställa upp i Moskvas lokalval.
Bildtext Rysk kravallpolis blockerar en gata under demonstrationer i Moskva. Aktivisterna och demonstranterna protesterar mot att att ryska myndigheter hindrar oppositionskandidater från att ställa upp i Moskvas lokalval.

Efterspelet efter demonstrationerna för rättvisa val i Moskva har börjat, och nu vänder sig president Putins människorättsråd till bland annat allmänna åklagaren för att reda ut om polisen gjorde fel då så många greps.

Det sannolika är att ingen myndighet hittar något att klandra i polisernas arbete.

Antalet gripna i förhållande till antalet som demonstrerade var rekordstort, och det har med rätta väckt stor uppmärksamhet också utomlands.

Många exempel på maktmissbruk

Det aggressiva polisbeteendet i Moskva är emellertid bara en del av en cynisk helhet införde ryska lokalvalen i september.

Ibland är tystnaden minst lika obehaglig som upprörda skrik.

En rysk oppositionssympatisör håller en bild av Vladimir Putin med texten: Vi är trötta på honom. Massdemonstationer hölls i St: Petersburg i slutet av juli, där deltagarna krävde att oppositionskandidater skulle inkluderas på vallistorna.
Bildtext En rysk oppositionssympatisör håller en bild av Vladimir Putin med texten: Vi är trötta på honom. Massdemonstationer hölls i St: Petersburg i slutet av juli, där deltagarna krävde att oppositionskandidater skulle inkluderas på vallistorna.

Som i Sankt Petersburg där sådana som kom för att registrera sig som kandidater i valet av stadsdelsfullmäktige möttes av en stor grupp storvuxna och muskulösa män. Männen uppgav att de köade till kommittén som tar emot anmälningar.

Köandet var så långsamt att de verkliga kandidaterna aldrig kom fram. I själva verket rörde sig köerna inte alls.

Det har också förekommit situationer där valkommittén har meddelat att råttor eller vattenskador har förstört kandidaternas stödlistor. Därför har vissa inte registrerats som kandidater.

Sådana som ställer upp utan att tillhöra något parti måste nämligen ha ett visst antal namnteckningar till stöd för sin kandidatur.

Namnteckningar har underkänts på lösa grunder och kontrollen av dem är helt osynlig för kandidaterna och deras stödgrupper.

Medborgarinitiativ och opposition tystas

Liknande exempel finns från hela landet och visar på en och samma sak. Inget val är för obetydligt för att de som sitter på höga poster ska visa vad de går för.

Det betyder att de på de mest övermaga sätt ger uttryck för en maktfullkomlighet som hindrar alla gräsrotsinitiativ.

Man kan fråga sig vem som behöver det här slaget av maktutövning och begränsning av medborgarinflytandet. Svaret är klart.

Moskvas borgmästare Sergei Sobyanin under pågående kampanjarbete i Moskva.
Bildtext Moskvas borgmästare Sergei Sobyanin under pågående kampanjarbete i Moskva.

De som inte vill förlora sin position och de möjligheter en sådan gör att berika sig på gemensamma pengar är beredda att ta till vilka metoder som helst för att klänga kvar vid maktens bord.

Det som händer nu i samband med lokalval är delvis också en uppvisning och en signal inför kommande riksomfattande val. Och alla övertramp från myndigheterna verkar gå ostraffade.

Oskicket föder ointresse

Ordföranden för den centrala valkommittén, Ella Pamfilova har besökt Sankt Petersburg och mycket bestämt meddelat att valet kan annulleras om inte det blir ordning på torpet.

Hennes makt är stor och hon har direktkontakt till president Putin, men trots det verkar oskicket leva vidare.

Den centrala valkommittens ordförande Ella Pamfilova ses här tillsammans med President Vladimir Putin. Bilden är tagen i Kreml, april 2018.
Bildtext Den centrala valkommittens ordförande Ella Pamfilova ses här tillsammans med President Vladimir Putin. Bilden är tagen i Kreml, april 2018.

Och jämsides med det frodas ointresset för politik och samhällsfrågor. Då folket känner att ingen lyssnar på dem sysslar de flesta med sitt och orkar inte ta itu med gemensamma ärenden.

De reagerar alltså just så som makthavarna vill.

Inte val i hela landet

Lokalval hålls på olika orter i Ryssland söndagen den åttonde september. På vissa håll, som i Moskva, väljer man stadsduma, alltså stadsfullmäktige.

På andra håll, som i Sankt Petersburg väljs en ny guvernör och stadsdelsfullmäktige. På många orter är det inte alls val i år.

Diskussion om artikeln